
Tłusty czwartek, czyli dzień pączka
Zbliża się wielkimi krokami nasz ulubiony dzień - nawet śmiem stwierdzić nasze ulubione święto. Czyli tłusty czwartek. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawostek i historii na temat tego przepysznego dnia.
`Trochę liczb…
Tłusty czwartek jest dniem ruchomym, rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału – przypada 52 dni przed Wielkanocą. W tym roku Tłusty Czwartek przypada na 20.02.2020 – piękna
data. Według statystyk przeciętny Polak zjada 2,5 pączka tego dnia.
Trochę historii…
Mało kto wie, że ten dzień ma swoje korzenie w pogańskich świętach z okazji zakończenia zimy. Członkowie rodzin gromadzili się i spożywali razem mięsne dania (mięso, boczek,
słonina, bigos). Dopiero w XVI wieku rozsławiono słodkie pączki – prędzej było to ciasto nadziewane słoniną. Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Według przesądów, jeśli ktoś nie zje ani jednego pączka w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. W Tłusty Czwartek na polskich
stołach królują pączki, chruściki (faworki) oraz (troszkę mniej popularne, ale równie pyszne) oponki.
I odrobina pyszności w pigułce
W naszym serwisie znajdziecie przepisy na przepyszne pączki z nadzieniem oraz chrusty. Na ten dzień dużo osób przygotowuje racuchy – niezwykle podobne a znaczniej mniej
pracochłonne niż pączki.
Zgodnie z najbardziej znanym przysłowiem o Tłustym Czwartku „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.” Zapraszamy do kuchni na smażenie przepysznych pączków!
