Tłusty czwartek, czyli dzień pączka | Gotu-jemy – Twój asystent zero waste
Ekran terminów ważności

Tłusty czwartek, czyli dzień pączka

Zbliża się wielkimi krokami nasz ulubiony dzień - nawet śmiem stwierdzić nasze ulubione święto. Czyli tłusty czwartek. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie kilka ciekawostek i historii na temat tego przepysznego dnia.

`

Trochę liczb…

Tłusty czwartek jest dniem ruchomym, rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału – przypada 52 dni przed Wielkanocą. W tym roku Tłusty Czwartek przypada na 20.02.2020 – piękna

data. Według statystyk przeciętny Polak zjada 2,5 pączka tego dnia.

Trochę historii…

Mało kto wie, że ten dzień ma swoje korzenie w pogańskich świętach z okazji zakończenia zimy. Członkowie rodzin gromadzili się i spożywali razem mięsne dania (mięso, boczek,

słonina, bigos). Dopiero w XVI wieku rozsławiono słodkie pączki – prędzej było to ciasto nadziewane słoniną. Dziś symbolem tłustego czwartku są pączki. Tradycja mówi, że tego dnia każdy z nas powinien zjeść przynajmniej jednego. Według przesądów, jeśli ktoś nie zje ani jednego pączka w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. W Tłusty Czwartek na polskich

stołach królują pączki, chruściki (faworki) oraz (troszkę mniej popularne, ale równie pyszne) oponki.

I odrobina pyszności w pigułce

W naszym serwisie znajdziecie przepisy na przepyszne pączki z nadzieniem oraz chrusty. Na ten dzień dużo osób przygotowuje racuchy – niezwykle podobne a znaczniej mniej

pracochłonne niż pączki.

Zgodnie z najbardziej znanym przysłowiem o Tłustym Czwartku „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.” Zapraszamy do kuchni na smażenie przepysznych pączków!