gotu-jemy

3-bit

Ciasto 3-bit to bardzo słodkie, tuczące, pyszne i czasochłonne ciasto. Idealne na deser czy popołudnie przy kawie. Idealne na popisowe ciasto na imprezę.



Potrzebne składniki

  • mleko - 500 gram
  • Mąka - 8 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • Cukier biały - 75 gram
  • cukier wanilinowy - 10 gram
  • margaryna do pieczenia - 1 sztuka
  • krakersy - 200 gram
  • herbatniki - 100 gram
  • mleko kajmakowe - 300 gram
  • śmietana 30 % - 330 gram
  • czekolada mleczna - 100 gram
Propozycja podania 3-bit

masa budyniowa

  • mleko - 0.5 kilogram
  • Mąka - 1 łyżka
  • Jaja - 1 sztuka
  • Cukier biały - 0.3 szklanka
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczka
  • margaryna do pieczenia - 1 sztuka

Większą część mleka gotujemy z cukrem na małym ogniu, a resztę mleka mieszamy z mąką, żółtkiem i cukrem waniliowym.

Gdy mleko się zagrzeje dolewamy urobiony budyń i ciągle mieszamy, aż do zaciągnięcia i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy ostygnie miksujemy z miękką margaryną na gładką masę.

ciasto

  • krakersy - 200 gram
  • herbatniki - 100 gram
  • mleko kajmakowe - 300 gram
  • śmietana 30 % - 330 gram
  • czekolada mleczna - 100 gram

Na pierwszą warstwę ciasta kładziemy herbatniki i mleko kajmakowe, na to układamy krakery i masę budyniową, a na koniec kolejną warstwę krakersów , ubitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na 24 godziny