3-bit
Ciasto 3-bit to bardzo słodkie, tuczące, pyszne i czasochłonne ciasto. Idealne na deser czy popołudnie przy kawie. Idealne na popisowe ciasto na imprezę.
Potrzebne składniki
- mleko - 500 gram
- Mąka - 8 gram
- Jaja - 1 sztuka
- Cukier biały - 75 gram
- cukier wanilinowy - 10 gram
- margaryna do pieczenia - 1 sztuka
- krakersy - 200 gram
- herbatniki - 100 gram
- mleko kajmakowe - 300 gram
- śmietana 30 % - 330 gram
- czekolada mleczna - 100 gram

masa budyniowa
- mleko - 0.5 kilogram
- Mąka - 1 łyżka
- Jaja - 1 sztuka
- Cukier biały - 0.3 szklanka
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczka
- margaryna do pieczenia - 1 sztuka
Większą część mleka gotujemy z cukrem na małym ogniu, a resztę mleka mieszamy z mąką, żółtkiem i cukrem waniliowym.
Gdy mleko się zagrzeje dolewamy urobiony budyń i ciągle mieszamy, aż do zaciągnięcia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ostygnie miksujemy z miękką margaryną na gładką masę.
ciasto
- krakersy - 200 gram
- herbatniki - 100 gram
- mleko kajmakowe - 300 gram
- śmietana 30 % - 330 gram
- czekolada mleczna - 100 gram
Na pierwszą warstwę ciasta kładziemy herbatniki i mleko kajmakowe, na to układamy krakery i masę budyniową, a na koniec kolejną warstwę krakersów , ubitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy na 24 godziny

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!