gotu-jemy

Babka górnicza

Wilgotna, puszysta babka, z dodatkiem dżemu, ulubionych bakalii. Smaczna i dodatkowo ekspresowa w wykonaniu.



Potrzebne składniki

  • margaryna do pieczenia - 0.5 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • Mąka - 500 gram
  • kakao - 16 gram
  • dżem - 16 gram
  • soda - 5 gram
  • cynamon - 5 gram
  • mleko - 250 gram
  • Cukier biały - 250 gram
  • cukier puder - 8 gram
  • bakalie - 50 gram
Propozycja podania Babka górnicza

Przygotowanie

  • margaryna do pieczenia - 0.5 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • Mąka - 2 szklanka
  • kakao - 2 łyżka
  • dżem - 2 łyżka
  • soda - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • bakalie - 50 gram

Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku,zdjąć z ognia. Do ciepłej margaryny, dodać cukier,mleko,mąkę, kakao, cynamon,sodę, ulubiony dżem. Na końcu dodajemy jajko. Wszystko cały czas należy dobrze mieszać by nie powstały grudki. Według uznania można dorzucić rodzynki czy rozdrobnione orzechy włoskie, ale i bez tego babka jest pyszna. Piec w nagrzanym do 150°C piekarniku przez 40 min, do tzw. suchego patyczka.

Babka charakterystycznie pęka przez środek, jest to znak, że lada moment będzie gotowa.