Babka kisielowa
Babka kisielowa to jedno z tych ciast, które jest proste, szybkie w wykonaniu i smaczne.
Potrzebne składniki
- Jaja - 5 sztuka
- kisiel - 250 gram
- Mąka - 250 gram
- Cukier biały - 250 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr
- proszku do pieczenia - 10 gram

Przygotowanie
- Jaja - 5 sztuka
- kisiel - 1 szklanka
- Mąka - 1 szklanka
- Cukier biały - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, gdy masa jest lśniąca i sztywna dodawałam pojedynczo żółtka nadal miksując. Do ubitych jajek dolewałam stopniowo olej.
Do osobnej miski przesiałam mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szklankę suchych kisieli, jest to 5 opakowań.Przesianą mąkę i kisiel dodawałam do jaj i oleju, całość delikatnie wymieszałam szpatułką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przelałam do formy na babkę około 1,7 l i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st C, grzanie góra-dół przez około 40 minut.
Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.
