Barszcz czerwony z uszkami
Wigilijny barszcz z postnymi uszkami, to jak dla mnie najsmaczniejsza potrawa na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki
- woda - 2 litr
- sok z czerwonych buraków - 0.5 litr
- marchew - 2 sztuka
- seler - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 5 gram
- ziele angielskie - 4 gram
- liść laurowy - 4 gram
- suszone śliwki - 4 gram
- Majeranek - 16 gram

Przygotowanie
- woda - 2 litr
- sok z czerwonych buraków - 500 mililitr
- marchew - 2 sztuka
- seler - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 5 gram
- ziele angielskie - 4 gram
- liść laurowy - 4 gram
- suszone śliwki - 4 gram
- Majeranek - 2 łyżka
Wodę zagotowujemy z warzywami i suszonymi śliwkami oraz zielem angielskim, listkiem laurowym, solą i pieprzem. Cebule zarumieniamy nad gazem jak do rosołu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, wtedy dolewamy zakwas buraczany pilnujemy by nie zawrzał. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Jeśli jest mało kwaśny można wcisnąć odrobinę soku z cytryny.
Podajemy z uszkami.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!