Barszcz czerwony z uszkami | Gotu-jemy – Twój asystent zero waste

Barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz z postnymi uszkami, to jak dla mnie najsmaczniejsza potrawa na wigilijnym stole.



Potrzebne składniki

  • woda - 2 litr
  • sok z czerwonych buraków - 0.5 litr
  • marchew - 2 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • ziele angielskie - 4 gram
  • liść laurowy - 4 gram
  • suszone śliwki - 4 gram
  • Majeranek - 16 gram
Propozycja podania Barszcz czerwony z uszkami

Przygotowanie

  • woda - 2 litr
  • sok z czerwonych buraków - 500 mililitr
  • marchew - 2 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • ziele angielskie - 4 gram
  • liść laurowy - 4 gram
  • suszone śliwki - 4 gram
  • Majeranek - 2 łyżka

Wodę zagotowujemy z warzywami i suszonymi śliwkami oraz zielem angielskim, listkiem laurowym, solą i pieprzem. Cebule zarumieniamy nad gazem jak do rosołu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, wtedy dolewamy zakwas buraczany pilnujemy by nie zawrzał. Doprawiamy majerankiem i pieprzem.

Jeśli jest mało kwaśny można wcisnąć odrobinę soku z cytryny.

Podajemy z uszkami.