Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe to prosta potrawa, jednak pomimo swej prostoty należy do dań czasochłonnych. Przygotowane w sosie własnym doskonale skomponują się z ziemniakami lub kaszą. Jest to smaczny i sycący pomysł na obiad.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 30 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 240 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • łopatka wołowa - 4 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Mąka - 0.5 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 2 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 37.75 kcal

Akcesoria

patelnia nóż kuchenny deska do krojenia

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119
już od:
31.5
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ

Cena razem: 52.04


Przygotowanie

Mięso wołowe kroimy w plastry o grubości około 1 cm, myjemy następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie rozbijamy , solimy, pieprzymy oraz obtaczamy każdy kawałek mięsa w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, całość zalewamy wodą lub bulionem, zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy do miękkości przez około 1,5 h. Na koniec zaciągamy sos mąką i gotowy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Gotowe bitki wołowe podajemy z ziemniakami lub kaszą, z dodatkiem buraczków lub ulubionej surówki.

Wartość energetyczna porcji to około 37.75 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Potrawy z mięsa Obiad

Zdjęcia