Bitki wołowe to prosta potrawa, jednak pomimo swej prostoty należy do dań czasochłonnych. Przygotowane w sosie własnym doskonale skomponują się z ziemniakami lub kaszą. Jest to smaczny i sycący pomysł na obiad.
![]() |
patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119 |
już od:
31.5 zł |
ZOBACZ |
![]() |
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403) |
już od:
12.99 zł |
ZOBACZ |
![]() |
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc |
już od:
7.55 zł |
ZOBACZ |
Mięso wołowe kroimy w plastry o grubości około 1 cm, myjemy następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso delikatnie rozbijamy , solimy, pieprzymy oraz obtaczamy każdy kawałek mięsa w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, całość zalewamy wodą lub bulionem, zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy do miękkości przez około 1,5 h. Na koniec zaciągamy sos mąką i gotowy doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Gotowe bitki wołowe podajemy z ziemniakami lub kaszą, z dodatkiem buraczków lub ulubionej surówki.
Wartość energetyczna porcji to około 37.75 kcal
Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.