Botfinka

Jest to zupa sezonowa z młodych buraków. Bardzo zdrowa i jeszcze smaczniejsza.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • młode buraczki z liśćmi - 500 gram
  • mięso z kością - 500 gram
  • śmietana 30 % - 1 sztuka
  • ocet - 2 łyżka
  • Jaja - 4 sztuka
  • Cukier biały - 1 gram
  • ziemniak - 30 dekagram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 91 kcal

Akcesoria

garnek tarka nóż kuchenny deska do krojenia

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910)
już od:
18.33
ZOBACZ
tarka
Najtańszy: TARMEX tarka do jarzyn płaska 2-funkcyjna 02040157
już od:
5.3
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ

Cena razem: 44.17


Przygotowanie

Najpierw należy zagotować wywar z mięsa i wrzucić przyprawy. W tym czasie możemy pokroić ziemniaki w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Gdy wywar będzie gotowy to wrzucamy ziemniaki i starte warzywa i czekamy aż znowu się zagotuje. Kroimy w drobną kostkę buraczki z liśćmi. Gdy ziemniaki będą miękkie to wrzucamy buraczki i od razu wlewamy ocet - dzięki któremu będziemy mieli piękny czerwony kolor.

Gdy wszystko się ugotuje to doprawiamy solą, octem i cukrem do smaku. Na koniec zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki. Zupe podajemy z ugotowanym jajkiem.


Wartość energetyczna porcji to około 91 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Zupy Obiad

Zdjęcia