Botfinka | Gotu-jemy – Twój asystent zero waste

Botfinka

Jest to zupa sezonowa z młodych buraków. Bardzo zdrowa i jeszcze smaczniejsza.



Potrzebne składniki

  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • młode buraczki z liśćmi - 500 gram
  • mięso z kością - 500 gram
  • śmietana 30 % - 1 sztuka
  • ocet - 16 gram
  • Jaja - 4 sztuka
  • Cukier biały - 1 gram
  • ziemniak - 300 gram
Propozycja podania Botfinka

Przygotowanie

  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • młode buraczki z liśćmi - 500 gram
  • mięso z kością - 500 gram
  • śmietana 30 % - 1 sztuka
  • ocet - 2 łyżka
  • Jaja - 4 sztuka
  • Cukier biały - 1 gram
  • ziemniak - 30 dekagram

Najpierw należy zagotować wywar z mięsa i wrzucić przyprawy. W tym czasie możemy pokroić ziemniaki w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Gdy wywar będzie gotowy to wrzucamy ziemniaki i starte warzywa i czekamy aż znowu się zagotuje. Kroimy w drobną kostkę buraczki z liśćmi. Gdy ziemniaki będą miękkie to wrzucamy buraczki i od razu wlewamy ocet - dzięki któremu będziemy mieli piękny czerwony kolor.

Gdy wszystko się ugotuje to doprawiamy solą, octem i cukrem do smaku. Na koniec zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki. Zupe podajemy z ugotowanym jajkiem.