Botfinka
Jest to zupa sezonowa z młodych buraków. Bardzo zdrowa i jeszcze smaczniejsza.
Potrzebne składniki
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- liść laurowy - 1 gram
- młode buraczki z liśćmi - 500 gram
- mięso z kością - 500 gram
- śmietana 30 % - 1 sztuka
- ocet - 16 gram
- Jaja - 4 sztuka
- Cukier biały - 1 gram
- ziemniak - 300 gram

Przygotowanie
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- liść laurowy - 1 gram
- młode buraczki z liśćmi - 500 gram
- mięso z kością - 500 gram
- śmietana 30 % - 1 sztuka
- ocet - 2 łyżka
- Jaja - 4 sztuka
- Cukier biały - 1 gram
- ziemniak - 30 dekagram
Najpierw należy zagotować wywar z mięsa i wrzucić przyprawy. W tym czasie możemy pokroić ziemniaki w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Gdy wywar będzie gotowy to wrzucamy ziemniaki i starte warzywa i czekamy aż znowu się zagotuje. Kroimy w drobną kostkę buraczki z liśćmi. Gdy ziemniaki będą miękkie to wrzucamy buraczki i od razu wlewamy ocet - dzięki któremu będziemy mieli piękny czerwony kolor.
Gdy wszystko się ugotuje to doprawiamy solą, octem i cukrem do smaku. Na koniec zaciągamy śmietaną z odrobiną mąki. Zupe podajemy z ugotowanym jajkiem.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!