Chińska surówka

Słodko-kwaśna surówka, która smakuje bardzo podobnie do tej z chińskiej restauracji. Można ją podoawać prawie z każdym daniem, a po kilku godzinach jest jeszcze smaczniejsza.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 5 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 60 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Kapusta biała - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ocet balsamiczny - 1 szklanka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 886.2 kcal


Składniki

Przygotowanie

Kapustę średniej wielkości myjemy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem.

Składniki

Marynata

Do garnka wlewamy olej, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Ściągam z ognia czekam, aż trochę ostygnie dodaje ocet, sól i czosnek. Ocet może być ryżowy lub jabłkowy, jeśli jest to zwykły ocet to dajemy go drobinę mniej. Całość zagotowuję i gorąca wlewam do warzyw, mieszam dokładnie i odstawiam by smaki się przegryzły.

Zdjęcia