Chłopski garnek | Gotu-jemy – Twój asystent zero waste

Chłopski garnek

Pomysł na rozgrzewające danie jednogarnkowe, smaczne i syte. Polecam na długie chłodne jesienne wieczory.



Potrzebne składniki

  • Kiełbasa śląska - 500 gram
  • ziemniak - 250 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Kapusta biała - 200 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • papryka słodka - 1 gram
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • Majeranek - 5 gram
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • Olej roślinny - 0.008 litr
Propozycja podania Chłopski garnek

Przygotowanie

  • Kiełbasa śląska - 500 gram
  • ziemniak - 250 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Kapusta biała - 200 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • papryka słodka - 1 gram
  • papryka ostra, chili - 1 gram
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • Olej roślinny - 1 łyżka

Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy a łyżce oleju w dużym garnku, do podsmażonej dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i czosnek, dalej smażymy.

Ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę,kapustę szatkujemy. Do podsmażonej cebuli, czosnku i kiełbasy dodajemy paprykę i ziemniaki, zalewamy wodą do wysokości ziemniaków, dodajemy wszystkie przyprawy gotujemy około 10 minut i dodajemy poszatkowana kapustę, Dusimy do czasu aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Danie musi być już gęste samo w sobie, nie trzeba zagęszczać.