gotu-jemy

Chrusciki - Faworki

Przepyszny deser typowy dla karnawału. W domu zawsze robimy dwie porcje - jedna jest idealna na "próbowanie" podczas posypywania cukrem



Potrzebne składniki

  • Mąka - 500 gram
  • Żółtko jaja - 3 sztuka
  • Cukier biały - 16 gram
  • masło - 8 gram
  • śmietana - 24 gram
  • spirytus - 0.05 litr
  • sól - 5 gram
  • smalec - 500 gram
  • cukier wanilinowy - 30 gram
  • cukier puder - 150 gram
Propozycja podania Chrusciki - Faworki

Przygotowanie

  • Mąka - 2 szklanka
  • Żółtko jaja - 3 sztuka
  • Cukier biały - 2 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • śmietana - 3 łyżka
  • spirytus - 50 mililitr
  • sól - 5 gram
  • smalec - 500 gram
  • cukier wanilinowy - 30 gram
  • cukier puder - 150 gram

1. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.

2. Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli. Do tego dodać utarte żółtka oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany.

3. Wyrobić twarde ciasto dodając alkohol (spirytus, koniak lub wódka).

4. Ciasto podzielić na kilka części. Pierwsza część rozwałkować cienko i pokroić w paski o długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Wzdłuż każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska (powstanie taki charakterystyczny węzeł)

5. W szerokim rondlu rozgrzać smalec (ewentualnie olej). Smażyć chruściki na jasnobrązowy kolor. Wyjmować je łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.

6. W głębokim talerzu wymieszać cukier puder z cukrem wanilinowym. Odsączone z tłuszczu chruściki posypac cukrem i odłożyć na półmisek.