Chrusciki - Faworki
Przepyszny deser typowy dla karnawału. W domu zawsze robimy dwie porcje - jedna jest idealna na "próbowanie" podczas posypywania cukrem
Potrzebne składniki
- Mąka - 500 gram
- Żółtko jaja - 3 sztuka
- Cukier biały - 16 gram
- masło - 8 gram
- śmietana - 24 gram
- spirytus - 0.05 litr
- sól - 5 gram
- smalec - 500 gram
- cukier wanilinowy - 30 gram
- cukier puder - 150 gram

Przygotowanie
- Mąka - 2 szklanka
- Żółtko jaja - 3 sztuka
- Cukier biały - 2 łyżka
- masło - 1 łyżka
- śmietana - 3 łyżka
- spirytus - 50 mililitr
- sól - 5 gram
- smalec - 500 gram
- cukier wanilinowy - 30 gram
- cukier puder - 150 gram
1. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
2. Mąkę przesiać i dodać szczyptę soli. Do tego dodać utarte żółtka oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany.
3. Wyrobić twarde ciasto dodając alkohol (spirytus, koniak lub wódka).
4. Ciasto podzielić na kilka części. Pierwsza część rozwałkować cienko i pokroić w paski o długości 10-12 cm i szerokości 3-4 cm. Wzdłuż każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska (powstanie taki charakterystyczny węzeł)
5. W szerokim rondlu rozgrzać smalec (ewentualnie olej). Smażyć chruściki na jasnobrązowy kolor. Wyjmować je łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny.
6. W głębokim talerzu wymieszać cukier puder z cukrem wanilinowym. Odsączone z tłuszczu chruściki posypac cukrem i odłożyć na półmisek.
