Ciasto salceson
Szybkie smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów. Ciasto pochodzenia amerykańskiego.
Potrzebne składniki
- Jaja - 5 sztuka
- Cukier biały - 250 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr
- Mąka - 750 gram
- proszku do pieczenia - 5 gram
- cynamon - 5 gram
- Jabłko - 600 gram
- soda - 5 gram
- kakao - 16 gram
- Orzechy włoskie - 250 gram

Przygotowanie
- Jaja - 5 sztuka
- Cukier biały - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- Mąka - 3 szklanka
- proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- Jabłko - 600 gram
- soda - 1 łyżeczka
- kakao - 2 łyżka
- Orzechy włoskie - 1 szklanka
Jabłka myjemy i kroimy w kosteczkę, orzechy siekamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, Do ubitej masy dodajemy olej,dalej miksujemy, następnie przesiewamy mąkę,sodę, proszek do pieczenia i kakao z cynamonem.Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.Na koniec wrzucamy pokrojonew kostkę jabłka i mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki,na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy 35 minut w temeraturze180 stopni.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!