gotu-jemy

Ciasto salceson

Szybkie smaczne ciasto z dodatkiem jabłek i orzechów. Ciasto pochodzenia amerykańskiego.



Potrzebne składniki

  • Jaja - 5 sztuka
  • Cukier biały - 250 gram
  • Olej roślinny - 0.25 litr
  • Mąka - 750 gram
  • proszku do pieczenia - 5 gram
  • cynamon - 5 gram
  • Jabłko - 600 gram
  • soda - 5 gram
  • kakao - 16 gram
  • Orzechy włoskie - 250 gram
Propozycja podania Ciasto salceson

Przygotowanie

  • Jaja - 5 sztuka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • Mąka - 3 szklanka
  • proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 600 gram
  • soda - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżka
  • Orzechy włoskie - 1 szklanka

Jabłka myjemy i kroimy w kosteczkę, orzechy siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, Do ubitej masy dodajemy olej,dalej miksujemy, następnie przesiewamy mąkę,sodę, proszek do pieczenia i kakao z cynamonem.Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą.Na koniec wrzucamy pokrojonew kostkę jabłka i mieszamy łyżką.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki,na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Pieczemy 35 minut w temeraturze180 stopni.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.