Drobiowe mielone w sosie własnym
Drobiowe mielone to propozycja na smaczne kotlety duszone w sosie własnym.
Potrzebne składniki
- mięso mielone - 1000 gram
- Bułka kajzerka - 4 sztuka
- mleko - 0.5 litr
- Jaja - 4 sztuka
- Cebula - 2 sztuka
- Majeranek - 32 gram
- sól - 10 gram
- Pieprz - 10 gram
- Olej roślinny - 0.5 litr
- bulion drobiowy - 2000 gram

Przygotowanie
- mięso mielone - 500 gram
- Bułka kajzerka - 2 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- Jaja - 2 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Majeranek - 2 łyżka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Olej roślinny - 1 szklanka
- bulion drobiowy - 4 szklanka
Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.
Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.
Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.
Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.
Przygotowanie
- mięso mielone - 500 gram
- Bułka kajzerka - 2 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- Jaja - 2 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Majeranek - 2 łyżka
- sól - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Olej roślinny - 1 szklanka
- bulion drobiowy - 4 szklanka
Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.
Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.
Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.
Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.
