gotu-jemy

Drobiowe mielone w sosie własnym

Drobiowe mielone to propozycja na smaczne kotlety duszone w sosie własnym.



Potrzebne składniki

  • mięso mielone - 1000 gram
  • Bułka kajzerka - 4 sztuka
  • mleko - 0.5 litr
  • Jaja - 4 sztuka
  • Cebula - 2 sztuka
  • Majeranek - 32 gram
  • sól - 10 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • Olej roślinny - 0.5 litr
  • bulion drobiowy - 2000 gram
Propozycja podania Drobiowe mielone w sosie własnym

Przygotowanie

  • mięso mielone - 500 gram
  • Bułka kajzerka - 2 sztuka
  • mleko - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Majeranek - 2 łyżka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • bulion drobiowy - 4 szklanka

Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.

Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.

Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.

Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.

Przygotowanie

  • mięso mielone - 500 gram
  • Bułka kajzerka - 2 sztuka
  • mleko - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Majeranek - 2 łyżka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • bulion drobiowy - 4 szklanka

Mięso mielone przygotowuję z trybowanych udek z kurczaka, ponieważ nie są tak suche jak piersi. Jeżeli sama trybuję mięso to przed zmieleniem nacieram je już przyprawami i doprawiam do smaku w trakcie wyrabiania. Bułki kajzerki namaczam w mleku i gdy są miękkie odsączam z mleka i mielę razem z mięsem. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa. Wbijam dwa jajka i dobrze wyrabiam mięso na jednolitą masę, z której następnie formuję małe kotleciki.

Gotowe mielone smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.

Usmażone przekładam do garnka i zalewam bulionem drobiowym. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, następnie zagęszczam za pomocą mąki. Przed zagęszczeniem można wyjąc je z garnka by nie uszkodzić delikatnych kotlecików. Gdy sos jest gotowy możemy doprawić go dodatkowo majerankiem i przyprawą do zup w płynie. Doprawiamy wg własnego gustu. Do sosu możemy ponownie włożyć mielone by nabrały smaku sosu lub podać gotowe na talerz i polać sosem.

Przygotowane w ten sposób mielone dobrze smakują z ziemniakami i surówką lub z kluskami i buraczkami.