gotu-jemy

Drożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem są ciekawym rozwiązaniem na drugie śniadania do szkoły lub pracy. Przygotowanie ich nie jest nadzwyczaj skomplikowane, a świeżość zachowują nawet do trzech dni.



Potrzebne składniki

  • Mąka - 508 gram
  • mleko - 0.25 litr
  • drożdże - 50 gram
  • masło - 100 gram
  • cukier puder - 50 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • ser twarogowy - 500 gram
  • cukier wanilinowy - 2 sztuka
  • Żółtko jaja - 16 gram
Propozycja podania Drożdżówki z serem

Przygotowanie

  • Mąka - 500 gram
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 50 gram
  • masło - 100 gram
  • cukier puder - 50 gram
  • Jaja - 1 sztuka

Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki, mieszam i przygotowuję rozczyn. Gotowy odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło roztapiam w rondelku.

Do dużej miski przesiewam pozostała mąkę, dodaje mleko, jajko, roztopione masło, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Połączone razem składniki wyrabiam kilka minut na elastyczne miękkie ciasto. Gotowe przykrywam ściereczką i odstawiam by podwoiło swoją objętość.

Masa serowa

  • ser twarogowy - 500 gram
  • cukier wanilinowy - 2 sztuka
  • Żółtko jaja - 2 łyżka

Przygotowanie masy serowej jest bardzo proste. Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie razem mieszamy. Masę można urozmaicić dodatkiem rodzynek.

Drożdżówki

  • Mąka - 1 łyżka

Stolnicę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm, na środek prostokąta nakładamy masę serową i przykrywamy najpierw jednym, potem drugim bokiem, tworząc mniejszy prostokąt. Wszerz ciasta kroimy drożdżówki na grubość około 10 cm, następnie każdą drożdżówkę wykręcamy w dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe drożdżówki można dodatkowo polukrować.