Drożdżówki z serem
Domowe drożdżówki z serem są ciekawym rozwiązaniem na drugie śniadania do szkoły lub pracy. Przygotowanie ich nie jest nadzwyczaj skomplikowane, a świeżość zachowują nawet do trzech dni.
Potrzebne składniki
- Mąka - 508 gram
- mleko - 0.25 litr
- drożdże - 50 gram
- masło - 100 gram
- cukier puder - 50 gram
- Jaja - 1 sztuka
- ser twarogowy - 500 gram
- cukier wanilinowy - 2 sztuka
- Żółtko jaja - 16 gram

Przygotowanie
- Mąka - 500 gram
- mleko - 1 szklanka
- drożdże - 50 gram
- masło - 100 gram
- cukier puder - 50 gram
- Jaja - 1 sztuka
Do kubeczka rozkruszam drożdże, dodaję pół szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki, mieszam i przygotowuję rozczyn. Gotowy odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztapiam w rondelku.
Do dużej miski przesiewam pozostała mąkę, dodaje mleko, jajko, roztopione masło, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Połączone razem składniki wyrabiam kilka minut na elastyczne miękkie ciasto. Gotowe przykrywam ściereczką i odstawiam by podwoiło swoją objętość.
Masa serowa
- ser twarogowy - 500 gram
- cukier wanilinowy - 2 sztuka
- Żółtko jaja - 2 łyżka
Przygotowanie masy serowej jest bardzo proste. Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie razem mieszamy. Masę można urozmaicić dodatkiem rodzynek.
Drożdżówki
- Mąka - 1 łyżka
Stolnicę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm, na środek prostokąta nakładamy masę serową i przykrywamy najpierw jednym, potem drugim bokiem, tworząc mniejszy prostokąt. Wszerz ciasta kroimy drożdżówki na grubość około 10 cm, następnie każdą drożdżówkę wykręcamy w dłoni i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Gotowe drożdżówki można dodatkowo polukrować.
