gotu-jemy

Ekspresowa rolada makowa

To ciasto jest naprawdę ekspresowe, cały cas przygotowania to 20 minut.



Potrzebne składniki

  • Jaja - 5 sztuka
  • Mąka - 250 gram
  • Cukier biały - 250 gram
  • proszku do pieczenia - 5 gram
  • masa makowa z bakaliami - 1 sztuka
Propozycja podania Ekspresowa rolada makowa

Przygotowanie

  • Jaja - 5 sztuka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa makowa z bakaliami - 1 sztuka
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę.
  2. Do białek z cukrem dodajemy stopniowo żółtka dalej ubijając.
  3. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ieszamy delikatnie szpatułką lubb łyżką.
  4. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszopt.
  5. Ciasto pieczemy około 15 minut w temp 150 st.
  6. Upieczone ciasto wyciagamy gorące z piekarnia, ściągamy papier do pieczenia i wykładamy masę makową, zawijamy w roladę.
  7. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.