Fasolka po bretońsku

Danie z ugotowanej fasoli, z dodatkiem kiełbasy w sosie pomidorowym z wędzonym boczkiem, doprawiony dużą ilością suszonego majeranku.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Fasola Jaś - 1 kilogram
  • Kiełbasa "smaczna" - 500 gram
  • wędzony boczek - 250 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • przecier pomidorowy - 1 sztuka
  • Majeranek - 100 gram
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 2 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • sól - 5 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 168.75 kcal


Przygotowanie

  1. Suchą fasolę zalać poprzedniego wieczoru gorącą wodą, tak aby zmiękła.
  2. Wodę wymienić i gotować fasole do miękkości dodając kilka ziaren ziela angielskiego oraz liście laurowe.
  3. Kiełbasę i boczek pokroić, podsmażyć, następnie dodać do miękkiej fasoli.
  4. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę i również dodać do fasoli.
  5. Następnie dodać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki.
  6. Zupę doprawić do smaku dodając tarty majeranek.
  7. Jeżeli zupa jest za rzadka można zaciągnąć ją zasmażką- łyżkę margaryny rozpuścić na patelni i dodać łyżkę mąki podsmażyć na złoto,następnie dodać stopniowo do zupy.

Zdjęcia