Fasolka szparagowa po myśliwsku

Rozgrzewająca, lekko pikantna z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej- oto propozycja na bardzo szybką zupę.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 6 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • fasola szparagowa "Mamut" - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • Kiełbasa śląska - 500 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Majeranek - 5 gram
  • przecier pomidorowy - 2 łyżka
  • masło - 1 łyżka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 347 kcal


Przygotowanie

Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i dodajemy czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy na złoto. W między czasie kroimy kiełbasę w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku. Smażymy chwilkę pilnując by cebula się nie przypaliła. Wcześniej przygotowaną fasolkę, tzn obraną z szypułek kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do smażącej się kiełbasy.

Całość podlewamy bulionem lub wodą i dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy,kilka ziarenek pieprzu i dusimy około 20 minut na małym ogniu.

Na koniec zagęszczamy zupę, łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do gotującej się zupy. Zagęszczamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypujemy tarty majeranek i jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podajemy ze świeżym pieczywem.

Kategorie przepisu
Zupy Obiad Kolacja

Zdjęcia