Flaki drobiowe

Jeżeli ktoś nie przepada za oryginalnymi flakami, a drobiowe podroby mu smakuja to danie idalne dla niego.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • żołądki drobiowe - 500 gram
  • serca drobiowe - 500 gram
  • Udko z kurczaka - 500 gram
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 gram
  • ziele angielskie - 5 gram
  • przyprawa do flaków - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 249.25 kcal


PRZYGOTOWANIE

Serca oraz żołądki dobrze myjemy, oczyszczamy z błonek. Zalewamy zimna wodą wraz z dwoma udkami przyprawą do zupy typu kucharek, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem - gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości podrobów.

Ugotowane mięso pokroić w cienkie paseczki, udka oddzielić od kości i również rozdrobnić. Wywar przecedzić przez sitko. Do powstałego rosolu dodać pokrojone podroby i udka, starte na grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Mały por kroimy w pół talarki. Calość doprawiamy przyprawą do flaków i tartym majerankiem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Smacznym rozwiązaniem jest też użycie rosołu, który zostanie nam z obiadu wtedy flaki są moim zdaniem smaczniejsze.

Zdjęcia