Jeżeli ktoś nie przepada za oryginalnymi flakami, a drobiowe podroby mu smakuja to danie idalne dla niego.
Serca oraz żołądki dobrze myjemy, oczyszczamy z błonek. Zalewamy zimna wodą wraz z dwoma udkami przyprawą do zupy typu kucharek, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem - gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości podrobów.
Ugotowane mięso pokroić w cienkie paseczki, udka oddzielić od kości i również rozdrobnić. Wywar przecedzić przez sitko. Do powstałego rosolu dodać pokrojone podroby i udka, starte na grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Mały por kroimy w pół talarki. Calość doprawiamy przyprawą do flaków i tartym majerankiem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem. Smacznym rozwiązaniem jest też użycie rosołu, który zostanie nam z obiadu wtedy flaki są moim zdaniem smaczniejsze.