gotu-jemy

Gofry

Gofry, to ciekawa propozycja na pyszny deser. Znane i lubiane przez wszystkie dzieci i dorosłych chrupiące wafle przygotowane w gofrownicy. Podawane najczęściej z dżemem, owocami i bitą śmietaną.



Potrzebne składniki

  • Mąka - 500 gram
  • mleko - 500 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 0.048 litr
  • proszku do pieczenia - 5 gram
  • Cukier biały - 5 gram
  • sól - 1 gram
Propozycja podania Gofry

Przygotowanie

  • Mąka - 2 szklanka
  • mleko - 2 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • Olej roślinny - 6 łyżka
  • proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier biały - 1 łyżeczka
  • sól - 1 gram
  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Dodać do nich mleko,mąkę proszek do pieczenia i sól.
  3. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  4. Z białek i cukru ubić sztywną piane i dodać do ciasta.
  5. Piec w nagrzanej gofrownicy około 5 minut. Podawać wystudzone z ulubionymi dodatkami.