Gofry
Gofry, to ciekawa propozycja na pyszny deser. Znane i lubiane przez wszystkie dzieci i dorosłych chrupiące wafle przygotowane w gofrownicy. Podawane najczęściej z dżemem, owocami i bitą śmietaną.
Potrzebne składniki
- Mąka - 500 gram
- mleko - 500 gram
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 0.048 litr
- proszku do pieczenia - 5 gram
- Cukier biały - 5 gram
- sól - 1 gram

Przygotowanie
- Mąka - 2 szklanka
- mleko - 2 szklanka
- Jaja - 2 sztuka
- Olej roślinny - 6 łyżka
- proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier biały - 1 łyżeczka
- sól - 1 gram
- Żółtka oddzielić od białek.
- Dodać do nich mleko,mąkę proszek do pieczenia i sól.
- Całość zmiksować na jednolitą masę.
- Z białek i cukru ubić sztywną piane i dodać do ciasta.
- Piec w nagrzanej gofrownicy około 5 minut. Podawać wystudzone z ulubionymi dodatkami.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!