Grochówka
Najlepsza jest na drugi dzień, gęsta, rozgrzewająca. Bardzo często podawana na wszelkiego rodzaju imprezach masowych.
Potrzebne składniki
- groszek - 500 gram
- żeberka wieprzowe - 2 sztuka
- wędzony boczek - 200 gram
- Kiełbasa śląska - 500 gram
- Cebula - 1 sztuka
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- ziemniak - 10 sztuka
- ziele angielskie - 5 gram
- liść laurowy - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Majeranek - 5 gram

Przygotowanie
- groszek - 500 gram
- żeberka wieprzowe - 2 sztuka
- wędzony boczek - 20 dekagram
- Kiełbasa śląska - 500 gram
- Cebula - 1 sztuka
- marchew - 2 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1 sztuka
- por - 1 sztuka
- ziemniak - 10 sztuka
- ziele angielskie - 5 gram
- liść laurowy - 5 gram
- Pieprz - 5 gram
- Majeranek - 5 gram
Groch zalewamy na noc wrzątkiem.
Rano wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.
W osobnym garnku przygotowujemy bulion wieprzowy, umyte żeberka zalewamy ok 2-3 litrami wody, solimy, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Obrany seler i pietruszkę oraz por.
Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Do gotującego się bulionu dokładamy groch. Wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę i po kolei smażymy dodając do zupy, ostatnią cebulę wlewamy wraz z tłuszczem.
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie zupa jest gotowa, wtedy na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy wg uznania do smaku.Można również dodać listek lubczyku.
Jemy z pieczywem.
