gotu-jemy

Grochówka

Najlepsza jest na drugi dzień, gęsta, rozgrzewająca. Bardzo często podawana na wszelkiego rodzaju imprezach masowych.



Potrzebne składniki

  • groszek - 500 gram
  • żeberka wieprzowe - 2 sztuka
  • wędzony boczek - 200 gram
  • Kiełbasa śląska - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • ziemniak - 10 sztuka
  • ziele angielskie - 5 gram
  • liść laurowy - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Majeranek - 5 gram
Propozycja podania Grochówka

Przygotowanie

  • groszek - 500 gram
  • żeberka wieprzowe - 2 sztuka
  • wędzony boczek - 20 dekagram
  • Kiełbasa śląska - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • ziemniak - 10 sztuka
  • ziele angielskie - 5 gram
  • liść laurowy - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Majeranek - 5 gram

Groch zalewamy na noc wrzątkiem.

Rano wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości.

W osobnym garnku przygotowujemy bulion wieprzowy, umyte żeberka zalewamy ok 2-3 litrami wody, solimy, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Obrany seler i pietruszkę oraz por.

Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Do gotującego się bulionu dokładamy groch. Wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Boczek, kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę i po kolei smażymy dodając do zupy, ostatnią cebulę wlewamy wraz z tłuszczem.

Gdy mięso i warzywa będą już miękkie zupa jest gotowa, wtedy na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy wg uznania do smaku.Można również dodać listek lubczyku.

Jemy z pieczywem.