Karpatka
Ciasto zaparzane przełożone masą budyniową, oprószone dużą ilością cukrą pudru.
Potrzebne składniki
- margaryna do pieczenia - 375 gram
- woda - 0.25 litr
- Mąka - 270 gram
- Jaja - 5 sztuka
- mleko - 750 gram
- Cukier biały - 130 gram
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Mąka - Kartoflanka - 40 gram

Ciasto zaparzane
- margaryna do pieczenia - 125 gram
- woda - 1 szklanka
- Mąka - 1 szklanka
- Jaja - 5 sztuka
W garnkuumieszczamy wodę i margarynę, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy do uzyskania jednlitej masy. Gotowe studzimy. Wystudzone ciasto miksujemy z jajkami. Masę dzielimy na dwie częsci, na wysmarowaną blachę szpatułką rozporwadzamy ciasto.Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 st przez około 30 minut. Blacha o wymiarach 23x33 cm. Charakterystyczne dla karpatki są duże górkitworzące się podczas pieczenia .Wystudzone blaty przekładamy masą budyniową i oprószamy cukrem pudrem. Chłodzimy minimum2 godziny.
Masa budyniowa
- mleko - 3 szklanka
- Cukier biały - 130 gram
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Mąka - Kartoflanka - 40 gram
- Mąka - 20 gram
- margaryna do pieczenia - 250 gram
Dwie szklanki mleka zagotowywujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej szklanki mleka dodajemy obie mąki, mieszamy by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy pozostałe mleko z mąkami, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż powstanie jednolita gęsta masa budyniowa. Przyrywamy folią spożywczą i studzimy.
Wystudzony budyń rozkręcamy z kostką masła lub margaryny do pieczenia, tak by nie powstawały grudki. Gotową masą przekładamy blaty.
