Kotlet schabowy

Kotlet schabowy, to rozbite cienko plastry schabu,panierowane w jajku i bułce tartej. Jest to kolejny przykład tradycyjnej kuchni polskiej.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 1 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 20 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • schab - 1 kilogram
  • Jaja - 2 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Mąka - 2 łyżka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • masło - 100 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 459.5 kcal


Przygotowanie

Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych żyłek czy błonek. Kroimy w plastry o grubości około 1 cm.

Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki by przegryzły się z przyprawami.

Przygotowujemy panierkę oraz roztrzepane jajka (mogą być z niewielkim dodatkiem wegety).

Każdego kotleta najpierw obtaczamy w mące,następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

Wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Gdy kotlety mają za wysoki ogień wtedy bułka się przypala i są niesmaczne.


Zdjęcia