Krupnik
Krupnik- zupa na wywarze warzywnym lub mięsnym z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny oraz zasypana kasza jęczmienną.
Potrzebne składniki
- bulion drobiowy - 2000 gram
- ziemniak - 5 sztuka
- włoszczyzna - 8 gram
- kasza jęczmienna - 120 gram
- Cebula - 1 sztuka
- Kiełbasa śląska - 2 sztuka

Przygotowanie
- bulion drobiowy - 2 kilogram
- ziemniak - 5 sztuka
- włoszczyzna - 1 łyżka
- kasza jęczmienna - 120 gram
- Cebula - 1 sztuka
- Kiełbasa śląska - 2 sztuka
Przygotowujemy bulion, zagotowujemy około 2 litry, dodajemy 4 skrzydełka, sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy skrzydełka zmiękną dodajemy kasze jęczmienną. Ziemniaki myjemy i kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do zupy.
Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy, cebulę tak samo siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z kiełbasą. Całość dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Wykonanie jej zajmuje dosłownie kilka minut.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!