gotu-jemy

Krupnik

Krupnik- zupa na wywarze warzywnym lub mięsnym z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny oraz zasypana kasza jęczmienną.



Potrzebne składniki

  • bulion drobiowy - 2000 gram
  • ziemniak - 5 sztuka
  • włoszczyzna - 8 gram
  • kasza jęczmienna - 120 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Kiełbasa śląska - 2 sztuka
Propozycja podania Krupnik

Przygotowanie

  • bulion drobiowy - 2 kilogram
  • ziemniak - 5 sztuka
  • włoszczyzna - 1 łyżka
  • kasza jęczmienna - 120 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • Kiełbasa śląska - 2 sztuka

Przygotowujemy bulion, zagotowujemy około 2 litry, dodajemy 4 skrzydełka, sól, pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy skrzydełka zmiękną dodajemy kasze jęczmienną. Ziemniaki myjemy i kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do zupy.

Włoszczyznę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy, cebulę tak samo siekamy w drobną kostkę i podsmażamy z kiełbasą. Całość dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Wykonanie jej zajmuje dosłownie kilka minut.