Kuchnia orientalna ma tysiące odsłon,wystarczy zmienić warzywa a już danie smakuje inaczej.W tym przepisie kurczaka można zastąpić wieprzowiną lub wołowiną.
Udka możemy kupić już bez kości, wtedy obieramy je ze skóry i kroimy w kostkę. Na talerzyku mieszamy po łyżce mąkę kukurydzianą, sól i przyprawę 5 smaków, następnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Możemy odstawić do lodówki chociaż na dwie godziny.
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Marchewki obieramy i kroimy w kształt zapałek lub zwyczajnie w kostkę.Pora kroimy w półplasterki,szczypiorek siekamy.
Z pozostałej mąki kukurydzianej i przyprawy robimy pastę. Ucieramy je w kubeczku z dodatkiem sosu sojowego, dolewamy trochę zimnej wody i dobrze mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy kurczaka i obsmażamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z patelni i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na tą samą patelnie wrzucamy czosnek, tarty imbir i płatki chilli, obsmażamy dosłownie kilka sekund po czym dorzucamy marchewkę oraz paprykę, po około 4 minutach dodajemy pora i szczypiorek. Smażymy około 1,5 minuty aż por zmięknie, dodajemy łyżkę kukurydzy konserwowej.
Warzywa zalewamy przygotowanym wcześniej sosem,mieszamy i zmniejszamy ogień. Sos nie może być zbyt gęsty jeśli tak jest to dolewamy wody. Dodajemy usmażonego kurczaka i gotujemy jakieś 3-4 minuty.
Podajemy z ryżem.