Domowy kebab drobiowy, wymaga niewiele pracy a efekty są bardzo zachwycające. Mięso jest soczyste, miękkie i dobrze upieczone. Polecam, przepis sprawdzony wielokrotnie.
Mięso kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do gyrosa, jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Dla miłośników pikantnego jedzenia polecam dodać przyprawę chilli.
Cebulę przekrawamy na pół, w jedną połowę wbijamy 3 długie wykałaczki, w taki sposób aby na zaostrzone czubki nabijać zamarynowane mięso.
Mięso nabijamy na wykałaczki i dociskamy do cebuli w taki sposób by zbudować wieżę, gdy wszystkie kawałki mięsa będą już nabite dociskamy je drugą połową cebuli.
Gotową wieżę wkładamy na miskę żaroodporną i wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180 °C na najniższej półce przez około 80- 90 minut.
Gotowego gyrosa możemy podać z pitą, tortilla lub przygotowaną własnoręcznie bułką do kebaba i ulubionymi dodatkami.