Mięso do kebaba

Domowy kebab drobiowy, wymaga niewiele pracy a efekty są bardzo zachwycające. Mięso jest soczyste, miękkie i dobrze upieczone. Polecam, przepis sprawdzony wielokrotnie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 100 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 1 kilogram
  • przyprawa do gyrosa - 2 łyżka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżka
  • Cebula - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 316.5 kcal


Przygotowanie

Mięso kroimy w cienkie paski, dodajemy przyprawę do gyrosa, jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Dla miłośników pikantnego jedzenia polecam dodać przyprawę chilli.

Cebulę przekrawamy na pół, w jedną połowę wbijamy 3 długie wykałaczki, w taki sposób aby na zaostrzone czubki nabijać zamarynowane mięso.

Mięso nabijamy na wykałaczki i dociskamy do cebuli w taki sposób by zbudować wieżę, gdy wszystkie kawałki mięsa będą już nabite dociskamy je drugą połową cebuli.

Gotową wieżę wkładamy na miskę żaroodporną i wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180 °C na najniższej półce przez około 80- 90 minut.

Gotowego gyrosa możemy podać z pitą, tortilla lub przygotowaną własnoręcznie bułką do kebaba i ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia