gotu-jemy

Miodowiec

Pyszne, świąteczne ciasto. Dosyć pracochłonne aczkolwiek warte pracy. Miodowiec najlepiej przygotować na 3 dni przed podaniem. Przechowywać w lodówce.



Potrzebne składniki

  • Mąka - 500 gram
  • margaryna do pieczenia - 450 gram
  • mleko - 0.516 litr
  • miód - 32 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • soda - 5 gram
  • cukier puder - 400 gram
  • Orzechy włoskie - 200 gram
  • Cukier biały - 100 gram
  • budyń śmietankowy - 1 sztuka
  • powidła śliwkowe - 1 sztuka
Propozycja podania Miodowiec

Przygotowanie ciast

  • Mąka - 500 gram
  • margaryna do pieczenia - 200 gram
  • mleko - 2 łyżka
  • miód - 2 łyżka
  • Jaja - 2 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 200 gram
  1. Miód rozpuścić w ciepłym mleku.
  2. Składniki (mąka, margaryna, cukier puder, jaja, miód połączony z ciepłym mlekiem, soda) zagnieść na jednolite ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie rozwałkować i upiec.

Trzeci blat ciasta

  • Orzechy włoskie - 200 gram
  • Cukier biały - 100 gram
  • margaryna do pieczenia - 125 gram
  • miód - 2 łyżka
  1. Orzechy posiekać.
  2. Wszystkie składniki usmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
  3. Ostatnią część ciasta wyłożyć do blachy, i na nie położyć gorące, usmażone składniki. Upiec.

Masa

  • budyń śmietankowy - 1 sztuka
  • cukier puder - 200 gram
  • margaryna do pieczenia - 125 gram
  • mleko - 500 mililitr
  1. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka (ja używam budyniu na 750 ml i robię go w 500ml)
  2. Zimny (ewentualnie letni) budyń utrzeć z miękką margaryną oraz cukrem pudrem na gładką masę.

Składanie

  • powidła śliwkowe - 1 sztuka
  1. Do czystej, wyłożonej papierem do pieczenia (aby nie przesiąkło zapachami) blachy włożyć pierwszy blat ciasta.
  2. Następnie posmarować go powidłami, i wyłożyć połowę masy.
  3. Na masę położyć drugi blat ciasta, posmarować go powidłami i położyć resztę kremu.
  4. Na wierzch położyć trzecie ciasto z przesmażonymi orzechami.

Ciasto piec najlepiej 3 dni prędzej i przechowywać w lodówce.