Miodowiec
Pyszne, świąteczne ciasto. Dosyć pracochłonne aczkolwiek warte pracy. Miodowiec najlepiej przygotować na 3 dni przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
Potrzebne składniki
- Mąka - 500 gram
- margaryna do pieczenia - 450 gram
- mleko - 0.516 litr
- miód - 32 gram
- Jaja - 2 sztuka
- soda - 5 gram
- cukier puder - 400 gram
- Orzechy włoskie - 200 gram
- Cukier biały - 100 gram
- budyń śmietankowy - 1 sztuka
- powidła śliwkowe - 1 sztuka

Przygotowanie ciast
- Mąka - 500 gram
- margaryna do pieczenia - 200 gram
- mleko - 2 łyżka
- miód - 2 łyżka
- Jaja - 2 sztuka
- soda - 1 łyżeczka
- cukier puder - 200 gram
- Miód rozpuścić w ciepłym mleku.
- Składniki (mąka, margaryna, cukier puder, jaja, miód połączony z ciepłym mlekiem, soda) zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części. Dwie rozwałkować i upiec.
Trzeci blat ciasta
- Orzechy włoskie - 200 gram
- Cukier biały - 100 gram
- margaryna do pieczenia - 125 gram
- miód - 2 łyżka
- Orzechy posiekać.
- Wszystkie składniki usmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
- Ostatnią część ciasta wyłożyć do blachy, i na nie położyć gorące, usmażone składniki. Upiec.
Masa
- budyń śmietankowy - 1 sztuka
- cukier puder - 200 gram
- margaryna do pieczenia - 125 gram
- mleko - 500 mililitr
- Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka (ja używam budyniu na 750 ml i robię go w 500ml)
- Zimny (ewentualnie letni) budyń utrzeć z miękką margaryną oraz cukrem pudrem na gładką masę.
Składanie
- powidła śliwkowe - 1 sztuka
- Do czystej, wyłożonej papierem do pieczenia (aby nie przesiąkło zapachami) blachy włożyć pierwszy blat ciasta.
- Następnie posmarować go powidłami, i wyłożyć połowę masy.
- Na masę położyć drugi blat ciasta, posmarować go powidłami i położyć resztę kremu.
- Na wierzch położyć trzecie ciasto z przesmażonymi orzechami.
Ciasto piec najlepiej 3 dni prędzej i przechowywać w lodówce.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!