Murzynek
Jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie znam. Nawet jeśli nie umiesz piec, a goście składają niespodziewaną wizytę, to nie masz czego się bać znając ten przepis :) do tego świetnie smakuje na drugi dzień
Potrzebne składniki
- mąka pszenna - 750 gram
- maślanka - 500 gram
- Cukier biały - 250 gram
- Olej roślinny - 0.25 litr
- kakao - 16 gram
- dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 16 gram
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- soda - 10 gram

Przygotowanie masy
- mąka pszenna - 3 szklanka
- maślanka - 2 szklanka
- Cukier biały - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 szklanka
- kakao - 2 łyżka
- dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 2 łyżka
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- soda - 2 łyżeczka
Przed rozpoczęciem przygotowań masy, ustawić piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki wyłożyć do miski, całość miksować do połączenia składników. Dżem można zastąpić innym. Piec 45 minut w 180 stopniach. I tyle! Nawet największy amator sobie z nim poradzi, a do tego jest pyszny :) można udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Dodając przyprawę korzenną zamiast cukru wanilinowego można uzyskać szybki i prosty przepis na piernik.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!