gotu-jemy

Murzynek

Jeden z najłatwiejszych przepisów, jakie znam. Nawet jeśli nie umiesz piec, a goście składają niespodziewaną wizytę, to nie masz czego się bać znając ten przepis :) do tego świetnie smakuje na drugi dzień



Potrzebne składniki

  • mąka pszenna - 750 gram
  • maślanka - 500 gram
  • Cukier biały - 250 gram
  • Olej roślinny - 0.25 litr
  • kakao - 16 gram
  • dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 16 gram
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • soda - 10 gram
Propozycja podania Murzynek

Przygotowanie masy

  • mąka pszenna - 3 szklanka
  • maślanka - 2 szklanka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 2 łyżka
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • soda - 2 łyżeczka

Przed rozpoczęciem przygotowań masy, ustawić piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki wyłożyć do miski, całość miksować do połączenia składników. Dżem można zastąpić innym. Piec 45 minut w 180 stopniach. I tyle! Nawet największy amator sobie z nim poradzi, a do tego jest pyszny :) można udekorować polewą lub cukrem pudrem.

Dodając przyprawę korzenną zamiast cukru wanilinowego można uzyskać szybki i prosty przepis na piernik.