gotu-jemy

Murzynek

Bardzo szybkie i proste ciasto, nawet osoby które nie pieką z łatwością sobie z nim poradzą. Pyszny, czekoladowy smak dzieciństwa.



Potrzebne składniki

  • margaryna do pieczenia - 1 sztuka
  • Cukier biały - 375 gram
  • aromat do ciasta - 15 gram
  • woda - 0.125 litr
  • kakao - 32 gram
  • Żółtko jaja - 4 sztuka
  • proszku do pieczenia - 1 sztuka
  • mąka tortowa - 375 gram
  • Białko jaja kurzego - 4 sztuka
Propozycja podania Murzynek

Polewa

  • margaryna do pieczenia - 1 sztuka
  • Cukier biały - 1.5 szklanka
  • aromat do ciasta - 3 łyżeczka
  • woda - 0.5 szklanka
  • kakao - 4 łyżka
  1. Wszystkie składniki zagotować. Należy uważać, aby nic się nie przypaliło.
  2. Odlać 0.5 szklanki polewy.
  3. Polewę należy ostudzić.

Ciasto

  • Żółtko jaja - 4 sztuka
  • proszku do pieczenia - 1 sztuka
  • mąka tortowa - 1.5 szklanka
  • Białko jaja kurzego - 4 sztuka
  1. Białko ubić na sztywno (aby łatwiej się ubijało można dodać szczyptę soli).
  2. Do polewy dodać składniki na ciasto. Zmiksować.
  3. Dodać ubite białko i wymieszać do połączenia składników.
  4. Piec w 180 C przez 40 minut.
  5. Po ostudzeniu porobić dziurki w cieście (przy pomocy wykałaczek lub patyczków do szaszłyków) i polać odlaną polewą.