Murzynek
Bardzo szybkie i proste ciasto, nawet osoby które nie pieką z łatwością sobie z nim poradzą. Pyszny, czekoladowy smak dzieciństwa.
Potrzebne składniki
- margaryna do pieczenia - 1 sztuka
- Cukier biały - 375 gram
- aromat do ciasta - 15 gram
- woda - 0.125 litr
- kakao - 32 gram
- Żółtko jaja - 4 sztuka
- proszku do pieczenia - 1 sztuka
- mąka tortowa - 375 gram
- Białko jaja kurzego - 4 sztuka
Polewa
- margaryna do pieczenia - 1 sztuka
- Cukier biały - 1.5 szklanka
- aromat do ciasta - 3 łyżeczka
- woda - 0.5 szklanka
- kakao - 4 łyżka
- Wszystkie składniki zagotować. Należy uważać, aby nic się nie przypaliło.
- Odlać 0.5 szklanki polewy.
- Polewę należy ostudzić.
Ciasto
- Żółtko jaja - 4 sztuka
- proszku do pieczenia - 1 sztuka
- mąka tortowa - 1.5 szklanka
- Białko jaja kurzego - 4 sztuka
- Białko ubić na sztywno (aby łatwiej się ubijało można dodać szczyptę soli).
- Do polewy dodać składniki na ciasto. Zmiksować.
- Dodać ubite białko i wymieszać do połączenia składników.
- Piec w 180 C przez 40 minut.
- Po ostudzeniu porobić dziurki w cieście (przy pomocy wykałaczek lub patyczków do szaszłyków) i polać odlaną polewą.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!