gotu-jemy

nadziewane papryki

Papryka faszerowana mięsem to danie popisowe ponieważ świetnie prezentuje się na talerzu w każdej oprawie stołu.



Potrzebne składniki

  • mięso mielone - 400 gram
  • czerwona fasola - 200 gram
  • ser feta - 200 gram
  • pieczarki - 200 gram
  • oliwa z oliwek - 0.032 litr
  • cebula czerwona - 105 gram
  • Papryka czerwona - 4 sztuka
Propozycja podania nadziewane papryki

Przygotowanie

  • mięso mielone - 400 gram
  • czerwona fasola - 200 gram
  • ser feta - 200 gram
  • pieczarki - 200 gram
  • oliwa z oliwek - 4 łyżka
  • cebula czerwona - 105 gram
  • Papryka czerwona - 4 sztuka

mięso i posiekane pieczarki smazymy ( doprawić solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką)
 do osobnego naczynia przekładamy pół puszki fasoli i posiekaną cebulę, dodajemy farsz z patelni 
wszystko mieszamy  z dodatkiem oliwy z oliwek ( ja uzywam oliwy smakowej w tym przypadku czosnek chilli)

Papryka: odcinamy gorę tak aby uzyskać efekt miski z przykryciem, czyścimy z pestek
na dno papryki układamy farsz, następnie ser feta, farsz i na górę ser
paprykę przykrywamy i wkładamy do pieca 
pieczemy 50-60 min w 200'C 

Smacznego :)