gotu-jemy

Pączki

Pyszne domowe pączki są popularną słodyczą na Tłusty Czwartek ale sprawdzą się także do niedzielnej kawy.



Potrzebne składniki

  • Mąka - 1000 gram
  • drożdże - 50 gram
  • Cukier biały - 64 gram
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • Żółtko jaja - 6 sztuka
  • ocet - 8 gram
  • roztopione masło - 100 gram
  • sól - 2.5 gram
  • Olej roślinny - 1 litr
  • dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 litr
Propozycja podania Pączki

Przygotowanie

  • Mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 50 gram
  • Cukier biały - 8 łyżka
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • Żółtko jaja - 6 sztuka
  • ocet - 1 łyżka
  • roztopione masło - 100 gram
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1 litr
  • dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 1 sztuka
  • mleko - 500 mililitr

W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże i 8 łyżek cukru, dodajemy kilka łyżek cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy do niego mąkę, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, ocet i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ocet lub wódkę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką urywamy kawałki ciasta formując kulkę. Każdą kulkę spłaszczamy i rozciągamy, a następnie nakładamy łyżeczkę ulubionego dżemu i dobrze sklejamy formując pączka. Gotowego odkładamy do wyrośnięcia. Gotowe pączki rosną około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy w niedużym garnku olej. Pączki wrzucamy do gorącego oleju, smażymy po 3 pączki by zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.