Pączki
Pyszne domowe pączki są popularną słodyczą na Tłusty Czwartek ale sprawdzą się także do niedzielnej kawy.
Potrzebne składniki
- Mąka - 1000 gram
- drożdże - 50 gram
- Cukier biały - 64 gram
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Jaja - 1 sztuka
- Żółtko jaja - 6 sztuka
- ocet - 8 gram
- roztopione masło - 100 gram
- sól - 2.5 gram
- Olej roślinny - 1 litr
- dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 1 sztuka
- mleko - 0.5 litr

Przygotowanie
- Mąka - 1 kilogram
- drożdże - 50 gram
- Cukier biały - 8 łyżka
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Jaja - 1 sztuka
- Żółtko jaja - 6 sztuka
- ocet - 1 łyżka
- roztopione masło - 100 gram
- sól - 0.5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 litr
- dżem z czarnej porzeczki 100 % z owoców - 1 sztuka
- mleko - 500 mililitr
W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże i 8 łyżek cukru, dodajemy kilka łyżek cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy rozczyn urośnie dodajemy do niego mąkę, jajko, żółtka, cukier wanilinowy, ocet i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ocet lub wódkę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką urywamy kawałki ciasta formując kulkę. Każdą kulkę spłaszczamy i rozciągamy, a następnie nakładamy łyżeczkę ulubionego dżemu i dobrze sklejamy formując pączka. Gotowego odkładamy do wyrośnięcia. Gotowe pączki rosną około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy w niedużym garnku olej. Pączki wrzucamy do gorącego oleju, smażymy po 3 pączki by zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
