Pączki
Puszyste i przepyszne pączki, które smaży się w moim domu od lat. Prosty sposób przygotowania oraz nieziemski smak powodują, że pączki znikają szybko. Będąc na studiach, przed tłustym czwartkiem przywoziłam je i mroziłam, po rozmrożeniu smakowały obł
Potrzebne składniki
- drożdże - 100 gram
- Żółtko jaja - 5 sztuka
- Jaja - 1 sztuka
- mleko - 0.5 litr
- Cukier biały - 125 gram
- margaryna do pieczenia - 125 gram
- Olej roślinny - 0.625 litr
- Mąka - 1000 gram
- sól - 5 gram
- aromat do ciasta - 16 gram
- wódka - 0.05 litr
- cukier puder - 125 gram
- cukier wanilinowy - 10 gram

Przygotowanie
- drożdże - 10 dekagram
- Żółtko jaja - 5 sztuka
- Jaja - 1 sztuka
- mleko - 2 szklanka
- Cukier biały - 0.5 szklanka
- margaryna do pieczenia - 125 gram
- Olej roślinny - 0.5 szklanka
- Mąka - 1 kilogram
- sól - 5 gram
- aromat do ciasta - 2 łyżka
- wódka - 50 mililitr
- Żółtka wbić do dużej miski. Skruszyć do nich drożdże i utrzeć pałką.
- Mleko, cukier, olej i margarynę (ja używam palmy) - podgrzać. Dodać szczyptę soli i ostudzić.
- Na utarte żółtka z drożdżami lać mleko na przemian sypać mąkę.
- Dodać kieliszek wódki i aromat. Dobrze wyrobić.
- Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki i odstawić na chwilę.
Smażenie
- cukier puder - 0.5 szklanka
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczka
- Olej roślinny - 0.5 litr
- W wysokiej patelni rozgrzać olej.
- Cukry wymieszać ze sobą.
- Pączki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Obsypać przygotowanym prędzej cukrem

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!