gotu-jemy

Pączki

Puszyste i przepyszne pączki, które smaży się w moim domu od lat. Prosty sposób przygotowania oraz nieziemski smak powodują, że pączki znikają szybko. Będąc na studiach, przed tłustym czwartkiem przywoziłam je i mroziłam, po rozmrożeniu smakowały obł



Potrzebne składniki

  • drożdże - 100 gram
  • Żółtko jaja - 5 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 litr
  • Cukier biały - 125 gram
  • margaryna do pieczenia - 125 gram
  • Olej roślinny - 0.625 litr
  • Mąka - 1000 gram
  • sól - 5 gram
  • aromat do ciasta - 16 gram
  • wódka - 0.05 litr
  • cukier puder - 125 gram
  • cukier wanilinowy - 10 gram
Propozycja podania Pączki

Przygotowanie

  • drożdże - 10 dekagram
  • Żółtko jaja - 5 sztuka
  • Jaja - 1 sztuka
  • mleko - 2 szklanka
  • Cukier biały - 0.5 szklanka
  • margaryna do pieczenia - 125 gram
  • Olej roślinny - 0.5 szklanka
  • Mąka - 1 kilogram
  • sól - 5 gram
  • aromat do ciasta - 2 łyżka
  • wódka - 50 mililitr
  1. Żółtka wbić do dużej miski. Skruszyć do nich drożdże i utrzeć pałką.
  2. Mleko, cukier, olej i margarynę (ja używam palmy) - podgrzać. Dodać szczyptę soli i ostudzić.
  3. Na utarte żółtka z drożdżami lać mleko na przemian sypać mąkę.
  4. Dodać kieliszek wódki i aromat. Dobrze wyrobić.
  5. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  6. Z wyrośniętego ciasta formować kulki i odstawić na chwilę.

Smażenie

  • cukier puder - 0.5 szklanka
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczka
  • Olej roślinny - 0.5 litr
  1. W wysokiej patelni rozgrzać olej.
  2. Cukry wymieszać ze sobą.
  3. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Obsypać przygotowanym prędzej cukrem