gotu-jemy

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami - nie tylko na wigilię :) tak pyszne, że ledwo po wyciągnięciu z pieca znikają. Delikatne, soczyste i znikające w zbyt szybkim tempie. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk



Potrzebne składniki

  • Grzyby - 250 gram
  • kapusta kiszona - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 3 gram
  • Olej roślinny - 0.016 litr
  • Mąka - 358 gram
  • Cukier biały - 8 gram
  • sól - 0 gram
  • Pieprz - 0 gram
  • Żółtko jaja - 3 gram
  • masło - 100 gram
  • drożdże - 35 gram
  • mleko - 250 gram
Propozycja podania Paszteciki wigilijne

Farsz - kapusta z grzybami

  • Grzyby - 1 szklanka
  • kapusta kiszona - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 3 gram
  • Olej roślinny - 2 łyżka
  • Mąka - 1 łyżka
  • Cukier biały - 0 gram
  • sól - 0 gram
  • Pieprz - 0 gram

Suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Osączyć, pokroić w drobne kawałki.

Kapustę odcisnąć. Jeśli jest za kwaśna to ją wypłukać i na nowo odsączyćæ. Następnie drobno posiekać , włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu, aż do miękkości.

Na 10 minut przed końcem gotowania kapusty dodać obrane i starte na grubych oczkach marchewki.

Cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni na oleju. Oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty, wraz z grzybami i razem zagotować. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.


Zostawić do ostygnięcia

Ciasto

  • Żółtko jaja - 3 gram
  • masło - 100 gram
  • drożdże - 35 gram
  • Cukier biały - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • Mąka - 350 gram
  • sól - 0 łyżeczka

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.

W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodawać stopniowo żółtka cały i mieszać dopóki ciasto nie będzie bez grudek. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Jak ciasto wyrośnie to rozwałkować je na duży prostokąt i podzielić na paski., nałożyć nadzienie i zawinąć w rulonik. Na blachę wyłożyć papier i na ten papier paszteciki łączeniem do dołu zachowując odpowiednie odstępy. Całość odłożyć na jeszcze pół godziny.


Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25 minut