gotu-jemy

Penne z pieczarkami i serem

Makarony można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem, który jest łatwy, smaczny. Zadowoli osoby będące wegetarianami. Idealne jako obiad, kolacja, czy jako na stół z potrawami, które podamy gościom.



Potrzebne składniki

  • makaron penne - 500 gram
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • ser żółty - 200 gram
Propozycja podania Penne z pieczarkami i serem

Przygotowanie

  • makaron penne - 500 gram
  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • ser żółty - 200 gram

Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię na niewielką ilość oleju. Pieczarki smażyć do momentu aż będą miękkie i wyparuje woda, która z nich wypłynie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na drugiej patelni. Cebulę dorzucić do pieczarek, dodać sól, pieprz, bazylię, zioła prowansalskie według uznania (musi mieć intensywny smak, gdyż po połączeniu z makaronem będzie delikatniejsze). Makaron ugotować w garnku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzić. Zetrzeć ser żółty na tarce. Do makaronu dodać pieczarki z cebulą, wymieszać, następnie stopniowo dodawać ser żółty.