gotu-jemy

Pieczarki z cebulą

Duszone pieczarki z cebulą to pomysł na farsz do zawijanych kotletów, pierogów czy samodzielne do zjedzenia.



Potrzebne składniki

  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • masło - 16 gram
  • ząbek czosnku - 5 gram
Propozycja podania Pieczarki z cebulą

Przygotowanie

  • pieczarki - 500 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • masło - 2 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 łyżeczka

Pieczarki myjemy i kroimy w dowolny sposób, w paseczki, kostkę jak kto woli.

Wrzucamy na rozgrzany masło i czekamy aż odparuje woda.

W między czasie cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do odparowanych pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na wolnym ogniu aż pieczarki i cebula będą miękkie.

Jeśli ktoś lubi to z cebulą można do smażenia dorzucić, pokrojony ząbek czosnku.