gotu-jemy

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Połączenie kurczaka z aromatycznym kremowo-śmietanowym sosem z podsmażonymi na maśle pieczarkami, nazwa długa ale wykonanie jak zawsze szybkie,smak jeszcze lepszy.



Potrzebne składniki

  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • pieczarki - 300 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • bulion drobiowy - 250 gram
  • śmietana 30 % - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • masło - 8 gram
  • sok z cytryny - 0.005 litr
Propozycja podania Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  • Pierś z kurczaka - 500 gram
  • pieczarki - 300 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • bulion drobiowy - 1 szklanka
  • śmietana 30 % - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • masło - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki, a w miedzy czasie smażymy pieczarki.

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż pieczarki nabiorą maślanego aromatu. Usmażone przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni smażymy kurczaka,pierś nie może obeschnąć więc smażymy ją krótko na dużym ogniu na złoty kolor. Na koniec zmniejszamy ogień do mięsa dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, dolewamy bulion. Dusimy kilka minut pod przykryciem, około 10 minut. Gdy mięso jest miękkie dodajemy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy wedle uznania i podajemy z puree ziemniaczanym i surówką.