Przekładaniec brzoskwiniowy Siostry Anastazji
Bardzo smaczne ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne dla osób, które lubią niezbyt słodkie ciasta.
Potrzebne składniki
- Jaja - 6 sztuka
- Cukier biały - 282 gram
- Mąka - 250 gram
- proszku do pieczenia - 5 gram
- żelatyna - 60 gram
- Jogurt naturalny - 1000 gram
- brzoskwinie w puszce - 850 gram
- herbatniki - 100 gram
Przygotowanie ciasta
- Jaja - 6 sztuka
- Cukier biały - 1 szklanka
- Mąka - 1 szklanka
- proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jajka wyjąc wcześniej, aby się ogrzały.
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Białka ubić (aby łatwiej ubić białka należy dodać szczyptę soli).
- Dodać cukier i żółtka.
- Następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Masa
- żelatyna - 6 dekagram
- Cukier biały - 4 łyżka
- Jogurt naturalny - 1 kilogram
- brzoskwinie w puszce - 850 gram
- herbatniki - 100 gram
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
- Brzoskwinie zmiksować z sokiem na jednolitą masę, dodać pół żelatyny, wymieszać, tężejącą masę wylać na biszkopt.
- Wstawić do lodówki.
- Jogurt (1litr) połączyć z cukrem. Dodać drugą połowę żelatyny i ponownie roztrzepać.
- Wylać na masę brzoskwiniową.
- Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej - można je nasączyć alkoholem lub owocową herbatą.
- Na wierzch polać polewą czekoladową.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!