gotu-jemy

Przekładaniec brzoskwiniowy Siostry Anastazji

Bardzo smaczne ciasto. Pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne dla osób, które lubią niezbyt słodkie ciasta.



Potrzebne składniki

  • Jaja - 6 sztuka
  • Cukier biały - 282 gram
  • Mąka - 250 gram
  • proszku do pieczenia - 5 gram
  • żelatyna - 60 gram
  • Jogurt naturalny - 1000 gram
  • brzoskwinie w puszce - 850 gram
  • herbatniki - 100 gram
Propozycja podania Przekładaniec brzoskwiniowy Siostry Anastazji

Przygotowanie ciasta

  • Jaja - 6 sztuka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Mąka - 1 szklanka
  • proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
  1. Jajka wyjąc wcześniej, aby się ogrzały.
  2. Rozdzielić żółtka od białek.
  3. Białka ubić (aby łatwiej ubić białka należy dodać szczyptę soli).
  4. Dodać cukier i żółtka.
  5. Następnie wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
  7. Piec 30-40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Masa

  • żelatyna - 6 dekagram
  • Cukier biały - 4 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 kilogram
  • brzoskwinie w puszce - 850 gram
  • herbatniki - 100 gram
  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
  2. Brzoskwinie zmiksować z sokiem na jednolitą masę, dodać pół żelatyny, wymieszać, tężejącą masę wylać na biszkopt.
  3. Wstawić do lodówki.
  4. Jogurt (1litr) połączyć z cukrem. Dodać drugą połowę żelatyny i ponownie roztrzepać.
  5. Wylać na masę brzoskwiniową.
  6. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej - można je nasączyć alkoholem lub owocową herbatą.
  7. Na wierzch polać polewą czekoladową.