Roladki z udek kurczaka z serkiem topionym

Któregoś dnia stwierdziłam, że wyprobuje połączyć ze sobą drobiowe mielone i ulubiony serek topiony moich dzieci. Połączenie to pasuje do siebie idealnie delikatne mięso i kremowe nadzienie, smakowało wszystkim.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Podudzie z kurczaka bez skóry - 5 sztuka
  • sól himalajska różowa - 10 gram
  • Pieprz - 10 gram
  • papryka słodka - 5 gram
  • Jaja - 2 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • serek śmietankowy - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 129.75 kcal

Akcesoria

maszynka do mięsa miska patelnia

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

maszynka do mięsa
Najtańszy: Lamart Maszynka Do Mięsa 8 Aero (Lt7041 )
już od:
74
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ
patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119
już od:
31.5
ZOBACZ

Cena razem: 108.49


Przygotowanie

Mielone przygotowuję od podstaw. Podudzia z kurczaka odbieram z kości, następnie mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso wstępnie doprawiam solą, pieprzem oraz papryka. Mieszam do połączenia składników następnie na foli spożywczej rozkladam mięso na kształt kotleta i dodatkowo doprawiam je tak jak kotlety, na środek układam kawałek serka topionego i zawijam w roladke. Przygotowuje to na folii gdyż łatwiej jest odkleić od niej mięso mielone. Gotowe roladki zanurzam w rozmąconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Roladki smażę na głębokim oleju. Gotowe podaję z ziemniakami i surówką.

Wartość energetyczna porcji to około 129.75 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Zdjęcia