Rolki myśliwego w orzechowej panierce

Pachnące ziołami rolki z piersi kurczaka z serowym wnętrzem w oryginalnej orzechowej panierce. Smakuje i wygląda efektownie, zachwyci członków rodziny, a na gościach zrobią ogromne wrażenie.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 8 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 4 sztuka
  • ser pleśniowy Lazur Turkusowy - 10 dekagram
  • Orzechy włoskie - 1 szklanka
  • świeży tymianek - 1 gram
  • świeży rozmaryn - 1 gram
  • lubczyk - 1 gram
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuka
  • sól - 5 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • Olej roślinny - 1 szklanka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 403.375 kcal


Przygotowanie

Piersi myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na filety. Lekko rozbijamy na kotlety. Każdy skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą,pieprzem i suszonymi ziołami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Ser kroimy w podłużne słupki, układamy na brzegu kotleta i zawijamy w rolki zaginając ranty do środka by ser nie wypłynął. Zawinięte roladki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w zmielonych lub drobno posiekanych orzechach włoskich.

Smażymy z każdej strony na lekko złoty kolor i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania lub miski żaroodpornej.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C grzanie góra dół.


Zdjęcia