Sałatka kebabowa

Sałatka kebabowa jest to szybka sałatka z kurczakiem i warzywami, która idealnie sprawdzi się na kolację lub do lunchboxu.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 10 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 2 sztuka
  • przyprawa kebab-gyros - 2 łyżka
  • sałata lodowa - 300 gram
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • Ogórek zielony - 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa - 0.5 szklanka
  • pomidor - 2 sztuka
  • majonez - 3 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuka
  • Jogurt naturalny - 3 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 301.5 kcal

Akcesoria

patelnia miska szklana nóż kuchenny deska do krojenia obieraczka do warzyw prasa do czosnku

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

patelnia
Najtańszy: BergHOFF Patelnia 20cm Eclipse (Czerwona) 3700119
już od:
31.5
ZOBACZ
miska szklana
Najtańszy: Pasabahce Miska Szklana Invitation
już od:
10.99
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ
deska do krojenia
Najtańszy: Banquet Plastikowa Deska Do Krojenia Culinaria Plastia Colore 12Sy338Cpc
już od:
7.55
ZOBACZ
obieraczka do warzyw
Najtańszy: Ambition Obieraczka do warzyw i owoców pozioma Wendy AM-WENDY/pz
już od:
12
ZOBACZ
prasa do czosnku
Najtańszy: Prymus Agd Wyciskacz Do Czosnku 15,5 cm
już od:
13.49
ZOBACZ

Cena razem: 88.52


Składniki

Przygotowanie

  1. Filety z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Mięso doprawiamy przyprawą gyros z olejem i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  3. Podsmażamy na oleju na złoty kolor, na koniec przykrywamy i dusimy kilka minut by zmiękło.
  4. Do dużej miski wrzucamy porwane w drobne kawałki liście sałaty lodowej.
  5. Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
  6. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  7. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  8. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki.
  9. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce dodając przestudzonego kurczaka.
Składniki

Sos czosnkowy

  1. Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki przez praskę.
  2. Dodajemy jogurt naturalny i majonez.
  3. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  4. Gotowy sos czosnkowy możemy wymieszać w misce z sałatką lub polewać nim każdą porcję na talerzu.

Wartość energetyczna porcji to około 301.5 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Zdjęcia