Sernik na jogurtach greckich
Sernik na jogurtach greckich jest smaczną i niedroga alternatywą dla oryginalnego sernika. Jest puszysty i wilgotny, a do tego szybki i łatwy w wykonaniu.
Potrzebne składniki
- Jogurt naturalny - 1200 gram
- Cukier biały - 375 gram
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Jaja - 6 sztuka
- budyń w proszku - 3 sztuka
- Olej roślinny - 0.1875 litr
- herbatniki - 200 gram

Przygotowanie
- Jogurt naturalny - 1200 gram
- Cukier biały - 1.5 szklanka
- cukier wanilinowy - 1 sztuka
- Jaja - 6 sztuka
- budyń w proszku - 3 sztuka
- Olej roślinny - 0.75 szklanka
- herbatniki - 200 gram
Z podanych proporcji przygotujemy ciasto na blasze o wymiarach 24x24 cm.
Do dwóch osobnych misek wbijam żółtka i jajka. Do żółtek dodaje połowę porcji cukru i cukier waniliowy, a następnie ucieram na jednolitą masę. Do białek dodaje pozostały cukier i ubijam na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaje pozostałe składniki. Jogurty naturalne, budynie w proszku, mogą być o smaku waniliowym lub śmietankowym oraz 3/4 szklanki oleju. Wszystkie składniki dobrze mieszam, dodając na koniec ubite białka jajek. Przygotowaną masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami blachę, a następnie piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Do ciasta można dodać swoje ulubione bakalie. Upieczone ciasto pozostawiam w piekarniku do ostygniecia.
