gotu-jemy

Sernik na jogurtach greckich

Sernik na jogurtach greckich jest smaczną i niedroga alternatywą dla oryginalnego sernika. Jest puszysty i wilgotny, a do tego szybki i łatwy w wykonaniu.



Potrzebne składniki

  • Jogurt naturalny - 1200 gram
  • Cukier biały - 375 gram
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • Jaja - 6 sztuka
  • budyń w proszku - 3 sztuka
  • Olej roślinny - 0.1875 litr
  • herbatniki - 200 gram
Propozycja podania Sernik na jogurtach greckich

Przygotowanie

  • Jogurt naturalny - 1200 gram
  • Cukier biały - 1.5 szklanka
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • Jaja - 6 sztuka
  • budyń w proszku - 3 sztuka
  • Olej roślinny - 0.75 szklanka
  • herbatniki - 200 gram

Z podanych proporcji przygotujemy ciasto na blasze o wymiarach 24x24 cm.

Do dwóch osobnych misek wbijam żółtka i jajka. Do żółtek dodaje połowę porcji cukru i cukier waniliowy, a następnie ucieram na jednolitą masę. Do białek dodaje pozostały cukier i ubijam na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodaje pozostałe składniki. Jogurty naturalne, budynie w proszku, mogą być o smaku waniliowym lub śmietankowym oraz 3/4 szklanki oleju. Wszystkie składniki dobrze mieszam, dodając na koniec ubite białka jajek. Przygotowaną masę wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami blachę, a następnie piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 60 minut. Do ciasta można dodać swoje ulubione bakalie. Upieczone ciasto pozostawiam w piekarniku do ostygniecia.