Serowa zapiekanka z szynką
To jedno z moich ulubionych dań - w zimowe dni nie ma nic lepszego od zapiekanki z makaronem, szynką i serem. Jest super-prosta i tania, a cała rodzina z pewnością się nią zachwyci.
Potrzebne składniki
- makaron penne - 250 gram
- szynka wieprzowa - 200 gram
- pieczarki - 150 gram
- Cebula - 1 sztuka
- ser żółty - 500 gram
- ser Gouda - 1 sztuka
- masło - 16 gram
- śmietana 30 % - 250 gram
- woda - 0.25 litr
- Mąka - 16 gram
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Natka pietruszki - 2 sztuka
- Kostka rosołowa - 1 sztuka

Przygotowanie
- makaron penne - 250 gram
- szynka wieprzowa - 200 gram
- pieczarki - 150 gram
- Cebula - 1 sztuka
- ser żółty - 100 gram
- ser Gouda - 1 sztuka
- masło - 2 łyżka
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzić i odstawić na bok
- Rozgrzać piekarnik do 220 °C
- Pokroić szynkę w drobną kostkę, pieczarki w paski i cebulę w kostkę.
- Roztopić w dużym garnku masło, podsmażyć szynkę i dodać pieczarki i znowu podsmażyć całość. Pamiętaj, że szynka nie może być spalona,a podsmażona. Na koniec należy dodać cebulę i znowu podsmażyć całość.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku
- Do garnka dodać makaron, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
- Wyłożyć do miski żaroodpornej.
- Zalać sosem
- Posypać zwykłym żółtym startym serem
- Zapiekać około 15 minut w piekarniku
- Na koniec pieczenia rozłożyć ser gouda i trzymać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni
Przygotowanie sosu
- ser żółty - 400 gram
- śmietana 30 % - 1 szklanka
- woda - 1 szklanka
- Mąka - 2 łyżka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 1 gram
- Natka pietruszki - 1 sztuka
- Kostka rosołowa - 1 sztuka
- Rozpuścić kostkę rosołową wg instrukcji na opakowaniu
- Dodać śmietany
- Dodać stopniowo startego sera
- Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki
- Przyprawić solą i pieprzem
W razie potrzeby należy mąkę i wodę wymieszać w osobnym naczyniu i zagęszczać sos. Przy dodawaniu sera pamiętaj, aby robić to stopniowo. W przeciwnym wypadku zamiast sos zgęstnieć będzie miał w sobie brzydkiego "glutka".
Propozycja podania
- Natka pietruszki - 1 sztuka
Najlepiej danie podać w głebokim talerzu i przyozdobić listkami z natki pietruszki.

Polub nas
Facebook
Jeśli chcesz być na bieżąco, polub nasz fanpage. Dzięki temu jako pierwszy/(a)
dowiesz się o najlepszych i najnowszych przepisach i najnowszych artykułach.
Polub nas!