gotu-jemy

Serowa zapiekanka z szynką

To jedno z moich ulubionych dań - w zimowe dni nie ma nic lepszego od zapiekanki z makaronem, szynką i serem. Jest super-prosta i tania, a cała rodzina z pewnością się nią zachwyci.



Potrzebne składniki

  • makaron penne - 250 gram
  • szynka wieprzowa - 200 gram
  • pieczarki - 150 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • ser żółty - 500 gram
  • ser Gouda - 1 sztuka
  • masło - 16 gram
  • śmietana 30 % - 250 gram
  • woda - 0.25 litr
  • Mąka - 16 gram
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 2 sztuka
  • Kostka rosołowa - 1 sztuka
Propozycja podania Serowa zapiekanka z szynką

Przygotowanie

  • makaron penne - 250 gram
  • szynka wieprzowa - 200 gram
  • pieczarki - 150 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • ser żółty - 100 gram
  • ser Gouda - 1 sztuka
  • masło - 2 łyżka
  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedzić i odstawić na bok
  2. Rozgrzać piekarnik do 220 °C
  3. Pokroić szynkę w drobną kostkę, pieczarki w paski i cebulę w kostkę.
  4. Roztopić w dużym garnku masło, podsmażyć szynkę i dodać pieczarki i znowu podsmażyć całość. Pamiętaj, że szynka nie może być spalona,a podsmażona. Na koniec należy dodać cebulę i znowu podsmażyć całość.
  5. Przyprawić solą i pieprzem do smaku
  6. Do garnka dodać makaron, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
  7. Wyłożyć do miski żaroodpornej.
  8. Zalać sosem
  9. Posypać zwykłym żółtym startym serem
  10. Zapiekać około 15 minut w piekarniku
  11. Na koniec pieczenia rozłożyć ser gouda i trzymać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni


Przygotowanie sosu

  • ser żółty - 400 gram
  • śmietana 30 % - 1 szklanka
  • woda - 1 szklanka
  • Mąka - 2 łyżka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 1 gram
  • Natka pietruszki - 1 sztuka
  • Kostka rosołowa - 1 sztuka
  1. Rozpuścić kostkę rosołową wg instrukcji na opakowaniu
  2. Dodać śmietany
  3. Dodać stopniowo startego sera
  4. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki
  5. Przyprawić solą i pieprzem


W razie potrzeby należy mąkę i wodę wymieszać w osobnym naczyniu i zagęszczać sos. Przy dodawaniu sera pamiętaj, aby robić to stopniowo. W przeciwnym wypadku zamiast sos zgęstnieć będzie miał w sobie brzydkiego "glutka".

Propozycja podania

  • Natka pietruszki - 1 sztuka

Najlepiej danie podać w głebokim talerzu i przyozdobić listkami z natki pietruszki.