gotu-jemy

tort malinowy

Tort malinowy, który jest idealny na każdą okazje, urodziny, przyjęcie, święta. Jest szybki w zrobieniu i bardzo pyszny, że ciężko się oderwać od jedzenia.



Potrzebne składniki

  • Jaja - 6 sztuka
  • Cukier biały - 332.5 gram
  • Mąka - 250 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 125 gram
  • proszku do pieczenia - 10 gram
  • Olej roślinny - 0.032 litr
  • śmietana 30 % - 2 sztuka
Propozycja podania tort malinowy

przygotowanie

  • Jaja - 6 sztuka
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Mąka - Kartoflanka - 0.5 szklanka
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
  • Olej roślinny - 4 łyżka
  • śmietana 30 % - 2 sztuka
  • Cukier biały - 0.33 szklanka

Na początek robimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy w dwa oddzielne naczynia. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i mieszamy porządnie, potem mąka, skrobia, proszek do pieczenia, olej i ubite białka na koniec. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik musi być ustawiony na 160°C.

Biszkopt trzymamy w piekarniku aż zrobi się ładny złocisty.


Podczas pieczenia możemy uszykować sobie masę. Wlewamy dwa kubeczki śmietany i ubijamy na sztywną masę. Potem dodajemy 1/3 szklanki cukru i znowu mieszamy. Na sam koniec dodajmy owoce i możemy do smaku dodać cukier waniliowy.

Gdy wszystko mamy gotowe pozostaje przełożyć ciasto i ozdobić. Należy zostawić tort na osiem godzin w lodówce.