tort malinowy
Tort malinowy, który jest idealny na każdą okazje, urodziny, przyjęcie, święta. Jest szybki w zrobieniu i bardzo pyszny, że ciężko się oderwać od jedzenia.
Potrzebne składniki
- Jaja - 6 sztuka
- Cukier biały - 332.5 gram
- Mąka - 250 gram
- Mąka - Kartoflanka - 125 gram
- proszku do pieczenia - 10 gram
- Olej roślinny - 0.032 litr
- śmietana 30 % - 2 sztuka

przygotowanie
- Jaja - 6 sztuka
- Cukier biały - 1 szklanka
- Mąka - 1 szklanka
- Mąka - Kartoflanka - 0.5 szklanka
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
- Olej roślinny - 4 łyżka
- śmietana 30 % - 2 sztuka
- Cukier biały - 0.33 szklanka
Na początek robimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy w dwa oddzielne naczynia. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i mieszamy porządnie, potem mąka, skrobia, proszek do pieczenia, olej i ubite białka na koniec. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik musi być ustawiony na 160°C.
Biszkopt trzymamy w piekarniku aż zrobi się ładny złocisty.
Podczas pieczenia możemy uszykować sobie masę. Wlewamy dwa kubeczki śmietany i ubijamy na sztywną masę. Potem dodajemy 1/3 szklanki cukru i znowu mieszamy. Na sam koniec dodajmy owoce i możemy do smaku dodać cukier waniliowy.
Gdy wszystko mamy gotowe pozostaje przełożyć ciasto i ozdobić. Należy zostawić tort na osiem godzin w lodówce.
