gotu-jemy

Tort owocowy

Czy może być coś lepszego od pysznego, delikatnego tortu ze świeżych owoców? Pyszna masa śmietanowa, do tego dużo owoców i powstaje piękny kolorowy i co najważniejsze pyszny tort idealny na urodziny, imprezę rodzinna czy na deser do kawy.



Potrzebne składniki

  • Cukier biały - 415 gram
  • Olej roślinny - 0.032 litr
  • proszku do pieczenia - 10 gram
  • Mąka - 250 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 125 gram
  • Jaja - 8 sztuka
  • śmietana 30 % - 3 sztuka
  • czereśnie - 3 gram
  • czerwona porzeczka - 0.3 gram
  • agrest - 0.3 gram
  • jeżyny - 0.3 gram
  • maliny - 0.4 gram
Propozycja podania Tort owocowy

przygotowanie

  • Cukier biały - 1.66 szklanka
  • Olej roślinny - 4 łyżka
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
  • Mąka - 1 szklanka
  • Mąka - Kartoflanka - 0.5 szklanka
  • Jaja - 8 sztuka
  • śmietana 30 % - 3 sztuka
  • czereśnie - 0.3 dekagram
  • czerwona porzeczka - 0.3 gram
  • agrest - 0.3 gram
  • jeżyny - 0.3 gram
  • maliny - 0.4 gram

Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy, a żółtka ucieramy z szklanką cukru. Dodajemy mąkę, skrobie, olej, proszek do pieczenia oraz białka. Ustawiamy na 160°C piekarnik, pieczemy na delikatny złoty kolor i bierzemy się za masę.

Dzielimy trzy pudełka śmietany na pół. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po 1/3 szklanki cukru do śmietany.

Do jednego z naczyń ze śmietaną dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.


Na koniec przekładamy tort masami i ozdabiamy czereśniami, jeżynami, agrestem i porzeczkami.