Tort owocowy
Czy może być coś lepszego od pysznego, delikatnego tortu ze świeżych owoców? Pyszna masa śmietanowa, do tego dużo owoców i powstaje piękny kolorowy i co najważniejsze pyszny tort idealny na urodziny, imprezę rodzinna czy na deser do kawy.
Potrzebne składniki
- Cukier biały - 415 gram
- Olej roślinny - 0.032 litr
- proszku do pieczenia - 10 gram
- Mąka - 250 gram
- Mąka - Kartoflanka - 125 gram
- Jaja - 8 sztuka
- śmietana 30 % - 3 sztuka
- czereśnie - 3 gram
- czerwona porzeczka - 0.3 gram
- agrest - 0.3 gram
- jeżyny - 0.3 gram
- maliny - 0.4 gram

przygotowanie
- Cukier biały - 1.66 szklanka
- Olej roślinny - 4 łyżka
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
- Mąka - 1 szklanka
- Mąka - Kartoflanka - 0.5 szklanka
- Jaja - 8 sztuka
- śmietana 30 % - 3 sztuka
- czereśnie - 0.3 dekagram
- czerwona porzeczka - 0.3 gram
- agrest - 0.3 gram
- jeżyny - 0.3 gram
- maliny - 0.4 gram
Oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy, a żółtka ucieramy z szklanką cukru. Dodajemy mąkę, skrobie, olej, proszek do pieczenia oraz białka. Ustawiamy na 160°C piekarnik, pieczemy na delikatny złoty kolor i bierzemy się za masę.
Dzielimy trzy pudełka śmietany na pół. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy po 1/3 szklanki cukru do śmietany.
Do jednego z naczyń ze śmietaną dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.
Na koniec przekładamy tort masami i ozdabiamy czereśniami, jeżynami, agrestem i porzeczkami.
