Uszka z kapustą i grzybami
Tradycyjne uszka z kapustą i grzybami podawane do czerwonego barszczu tradycyjnie na wigilię.
Potrzebne składniki
- Mąka - 750 gram
- Jaja - 1 sztuka
- sól - 6 gram
- woda - 250 gram
- Olej roślinny - 0.008 litr
- kapusta kiszona - 500 gram
- Cebula - 2 sztuka
- suszone grzyby - 250 gram
- Pieprz - 5 gram
- liść laurowy - 1 gram
- ziele angielskie - 1 gram

Ciasto
- Mąka - 3 szklanka
- Jaja - 1 sztuka
- sól - 5 gram
- woda - 1 szklanka
- Olej roślinny - 1 łyżka
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól,olej i gorącą wodę, na koniec wbijamy jajko. Z podanych składników zagniatamy elastyczne miękkie ciasto. Odstawiamy je na około półgodziny by odpoczęło.
Po tym czasie wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką, na każde kółko układamy farsz, sklejamy jak pieroga, następnie łączymy dwa końce tworząc uszko :)
Farsz
- kapusta kiszona - 500 gram
- Cebula - 2 sztuka
- suszone grzyby - 1 szklanka
- sól - 1 gram
- Pieprz - 5 gram
- liść laurowy - 1 gram
- ziele angielskie - 1 gram
Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano gotujemy je do miękkości przez około 60 minut.
Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do kapusty.
Zimną kapustę i grzyby blendujemy razem i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, farsz musi być pikantny żeby uszy miały wyraźny smak w barszczu.
