gotu-jemy

Uszka z kapustą i grzybami

Tradycyjne uszka z kapustą i grzybami podawane do czerwonego barszczu tradycyjnie na wigilię.



Potrzebne składniki

  • Mąka - 750 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • sól - 6 gram
  • woda - 250 gram
  • Olej roślinny - 0.008 litr
  • kapusta kiszona - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • suszone grzyby - 250 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
Propozycja podania Uszka z kapustą i grzybami

Ciasto

  • Mąka - 3 szklanka
  • Jaja - 1 sztuka
  • sól - 5 gram
  • woda - 1 szklanka
  • Olej roślinny - 1 łyżka

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól,olej i gorącą wodę, na koniec wbijamy jajko. Z podanych składników zagniatamy elastyczne miękkie ciasto. Odstawiamy je na około półgodziny by odpoczęło.

Po tym czasie wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką, na każde kółko układamy farsz, sklejamy jak pieroga, następnie łączymy dwa końce tworząc uszko :)

Farsz

  • kapusta kiszona - 500 gram
  • Cebula - 2 sztuka
  • suszone grzyby - 1 szklanka
  • sól - 1 gram
  • Pieprz - 5 gram
  • liść laurowy - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram

Grzyby moczymy przez noc w wodzie. Rano gotujemy je do miękkości przez około 60 minut.

Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy do kapusty.

Zimną kapustę i grzyby blendujemy razem i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, farsz musi być pikantny żeby uszy miały wyraźny smak w barszczu.