Zemsta teściowej
Nazwa ciasta jest dość dziwna, podobno wywodzi się od pestek w wiśniach, którymi teściowa poczęstowała zięcia. Jednak ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne i jego przygotowanie jest proste i małoczasochłonne.
Potrzebne składniki
- galaretka wiśniowa - 500 gram
- wiśnie - 500 gram
- woda - 0.8 litr
- margaryna do pieczenia - 250 gram
- Mąka - 750 gram
- Żółtko jaja - 40 gram
- proszku do pieczenia - 10 gram
- cukier puder - 48 gram
- Białko jaja kurzego - 40 gram
- sól - 1 gram
- Cukier biały - 251 gram
- sok z cytryny - 0.005 litr
- Mąka - Kartoflanka - 5 gram
- śmietana 30 % - 500 gram
- serek mascarpone - 250 gram

Warstwa wiśniowa
- galaretka wiśniowa - 2 szklanka
- wiśnie - 500 gram
- woda - 800 mililitr
Wiśnie drylujemy lub wydrylowane odsączamy od soku.
Wodę zagotowywujemy i w gorącej rozpuszcamy dwie galaretki wiśniowe. Gdy wysygną dodajemy wiśnie i odstawiamy w chłodne miejsce by galaretka zaczęła tężeć.
Kruche ciasto
- margaryna do pieczenia - 250 gram
- Mąka - 3 szklanka
- Żółtko jaja - 5 łyżka
- proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
- cukier puder - 3 łyżka
Wszytkie podane składniki łączymy razem i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
Na blaszcze o wymiarach 22x33 cm wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy ciasta.
Jeden kruchy blat pieczemy w temperaturze 180 st przez około 30 minut. Na drugi wykładamy ubitą beze i również pieczemy. Upieczone wycagamy z piekanika i odstawiamy do ostudzenia.
Beza
- Białko jaja kurzego - 5 łyżka
- sól - 1 gram
- Cukier biały - 1 szklanka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Mąka - Kartoflanka - 1 łyżeczka
5 białek ubijamy ze sczypta soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nadal miksując. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę i sok z cytryny. Jednlitą masę wykładamy na kruche ciasto i pieczemy jak wyżej.
Krem
- śmietana 30 % - 2 szklanka
- serek mascarpone - 250 gram
- cukier puder - 3 łyżka
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, gdy zacznie gęstnięć dodajemy cukier puder, następnie stopniowo serek mascarpone. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
Składanie
- Cukier biały - 1 gram
Na spod kładziemy blat z kruchego ciasta ten bez bezy, na niego wylewamy tężejące galaretki z wiśniami. Chłodziłam chwilkę, następnie na galaretkę wykładałam krem ze śmietanki i serka mascarpone. Na wierzch delikatnie układamy blat z bezą. Chłodzimy około 2 godziny.
