gotu-jemy

Zemsta teściowej

Nazwa ciasta jest dość dziwna, podobno wywodzi się od pestek w wiśniach, którymi teściowa poczęstowała zięcia. Jednak ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne i jego przygotowanie jest proste i małoczasochłonne.



Potrzebne składniki

  • galaretka wiśniowa - 500 gram
  • wiśnie - 500 gram
  • woda - 0.8 litr
  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • Mąka - 750 gram
  • Żółtko jaja - 40 gram
  • proszku do pieczenia - 10 gram
  • cukier puder - 48 gram
  • Białko jaja kurzego - 40 gram
  • sól - 1 gram
  • Cukier biały - 251 gram
  • sok z cytryny - 0.005 litr
  • Mąka - Kartoflanka - 5 gram
  • śmietana 30 % - 500 gram
  • serek mascarpone - 250 gram
Propozycja podania Zemsta teściowej

Warstwa wiśniowa

  • galaretka wiśniowa - 2 szklanka
  • wiśnie - 500 gram
  • woda - 800 mililitr

Wiśnie drylujemy lub wydrylowane odsączamy od soku.

Wodę zagotowywujemy i w gorącej rozpuszcamy dwie galaretki wiśniowe. Gdy wysygną dodajemy wiśnie i odstawiamy w chłodne miejsce by galaretka zaczęła tężeć.

Kruche ciasto

  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • Mąka - 3 szklanka
  • Żółtko jaja - 5 łyżka
  • proszku do pieczenia - 2 łyżeczka
  • cukier puder - 3 łyżka

Wszytkie podane składniki łączymy razem i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części.

Na blaszcze o wymiarach 22x33 cm wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy ciasta.

Jeden kruchy blat pieczemy w temperaturze 180 st przez około 30 minut. Na drugi wykładamy ubitą beze i również pieczemy. Upieczone wycagamy z piekanika i odstawiamy do ostudzenia.

Beza

  • Białko jaja kurzego - 5 łyżka
  • sól - 1 gram
  • Cukier biały - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Mąka - Kartoflanka - 1 łyżeczka

5 białek ubijamy ze sczypta soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nadal miksując. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę i sok z cytryny. Jednlitą masę wykładamy na kruche ciasto i pieczemy jak wyżej.

Krem

  • śmietana 30 % - 2 szklanka
  • serek mascarpone - 250 gram
  • cukier puder - 3 łyżka

Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, gdy zacznie gęstnięć dodajemy cukier puder, następnie stopniowo serek mascarpone. Miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.

Składanie

  • Cukier biały - 1 gram

Na spod kładziemy blat z kruchego ciasta ten bez bezy, na niego wylewamy tężejące galaretki z wiśniami. Chłodziłam chwilkę, następnie na galaretkę wykładałam krem ze śmietanki i serka mascarpone. Na wierzch delikatnie układamy blat z bezą. Chłodzimy około 2 godziny.