Zupa grzybowa z świeżych lub mrożonych grzybów

Tradycyjna zupa grzybowa może być podawana min na wigilijnym stole, ale równie dobrze smakuje w zwykły dzień lub postny obiad.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 45 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • podgrzybki - 500 gram
  • masło - 2 łyżka
  • Cebula - 1 sztuka
  • bulion drobiowy - 1 kilogram
  • śmietana 18% - 200 gram
  • Natka pietruszki - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 170.75 kcal


Przygotowanie

Grzyby oczyszczamy,myjemy i kroimy w drobne paseczki. W garnku rozpuszczamy masło, na którym zeszklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy grzyby. Smażymy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 20 minut. Do zupy dodajemy powoli śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki i odrobiną soku z cytryny.

Podajemy z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami lub makaronem.

Zdjęcia