Zupa krem z dyni

Przepis na pyszną zupę krem z dyni. Idealna na jesienne, zimowe, chłodniejsz wieczory.

  • Autor: zuzanna_zalunska
  • Liczba porcji: 9 person
  • Cena: około 25 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 100 min
  • Trudność:
autor: zuzanna_zalunska

Składniki

  • Dynia - 1200 gram
  • marchew - 300 gram
  • Cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Rosół - 10 szklanka
  • śmietana 18% - 100 gram
  • ząbek czosnku - 2 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 87.111111111111 kcal

Akcesoria

blender

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

blender
Najtańszy: MANTA BLENDER HBL101 SUSAN
już od:
38.49
ZOBACZ

Cena razem: 38.49


Przygotowanie

*podana waga jest już po wydrążeniu miąższu i obraniu ze skóry

*ilość rosołu jest równa 2 i 1/2 litra, można również użyć bulionu z kostki aczkolwiek ja bardziej preferuje użyć swojego domowego rosołu

  • Marchew i cebule należy obrać, pokroić w kostkę- wielkość nie ma znczeniu przy krojeniu ponieważ wszystko i tak poźniej będziemy blendować w blenderze
  • Rozgrzewam większy garnek wraz z oliwą z oliwek, podsmażam cebule i posiekany drobno czosnek
  • Kiedy cebula się zeszkli, zmniejszam grzanie i dodaje pokrojoną wcześniej marchew. Dusze wszystko pod przykryciem kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • dodaje obraną i pokrojoną dynie wrzucam do garnka z marchwią, smaże wszystko około 7-9 minut, co jakiś czas mieszam wszystko
  • Następnie zalewam warzywa rosołem bądz bulionem z kostki, przykrywam i gotuję do miekkośći warzyw mniej więcj gotuje wszytsko 30 minut
  • zostawiam do ostygnięcia, jeżeli warzywa już delikatnie przestygły miksuje dokładnie całość
  • doprawiam do smaku (ja przyprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry), dodaje śmietane i gotowe 

Wartość energetyczna porcji to około 87.111111111111 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Zdjęcia