Zupa szczawiowa

Pyszna wiosenna sezonowa zupa szczawiowa. Idealna dla tych, którzy lubią zdrowa żywność i delikatnie kwaskowy posmak zupy.

  • Autor: dawidp
  • Liczba porcji: 6 person
  • Cena: około 15 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 30 min
  • Trudność:
autor: dawidp

Składniki

  • szczaw - 100 gram
  • marchew - 2 sztuka
  • pietruszka - 2 sztuka
  • seler - 0.5 sztuka
  • por - 0.5 sztuka
  • ziemniak - 250 gram
  • Wieprzowina - 200 gram
  • śmietana 18% - 100 gram
  • Jaja - 5 sztuka
  • Pieprz - 1 gram
  • sól - 1 gram
  • ziele angielskie - 1 gram
  • liść laurowy - 1 gram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 134.66666666667 kcal

Akcesoria

garnek nóż kuchenny

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

garnek
Najtańszy: Silesia Garnek Prosty 1,65L Pastel Żółty (205002910)
już od:
18.33
ZOBACZ
nóż kuchenny
Najtańszy: victorinox Nóż kuchenny Paring Black (6.7403)
już od:
12.99
ZOBACZ

Cena razem: 31.32


Przygotowanie

  1. Umyć i pokroić warzywa w kostkę, a por w cienkie paski
  2. Warzywa z mięsem ugotować do miękkości
  3. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym
  4. Dodac umyte, bez łodyg drobno pokrojone liście szczawiu - do smaku - im więcej tym bardziej kwaśne
  5. Gdy wszystko będzie miękkie zaciągnąć zupę mąka i śmietaną.

Na koniec gotowania jeśli posiadasz świeży lubczyk to możesz wrzucić i doprawić do smaku. Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo.

Wartość energetyczna porcji to około 134.66666666667 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Zdjęcia