Żurek

To tradycyjna zupa w wielu domach podawana na wielkanocnym stole. Z jajkiem i białą kiełbasą swoim zapachem wypełnia cały dom.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 4 person
  • Cena: około 1 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • Kiełbasa biała - 500 gram
  • bulion warzywny - 1 kilogram
  • wędzone żeberka - 200 gram
  • żurek - 500 gram
  • Majeranek - 2 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 gram
  • śmietana 18% - 4 łyżka
  • Jaja - 5 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 467.5 kcal


Przygotowanie

Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.

Wędzone żeberka zalewamy 1,5 litra bulionu warzywnego i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy surową białą kiełbasęi gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Wlewamy żur i gotujemy około 10 minut, na koniec dodając czosnek i majeranek. Zupę ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę,doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na każdym talerzu z ugotowanym jajkiem.

Podajemy z pieczywem.

Zdjęcia