Babka gotowana

Babka gotowana to propozycja na pyszną babkę wielkanocną. Aromatyczna i puszysta zachwyci smakiem każdego.

  • Autor: dorotka20_20
  • Liczba porcji: 12 person
  • Cena: około 5 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 120 min
  • Trudność:
autor: dorotka20_20

Składniki

  • margaryna do pieczenia - 250 gram
  • Mąka - Kartoflanka - 250 gram
  • Mąka - 250 gram
  • Jaja - 6 sztuka
  • aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
  • Cukier biały - 250 gram
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • spirytus - 2 łyżka
  • bułka tarta - 5 gram
  • sól - 1 gram
  • woda - 3 kilogram
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 337.33333333333 kcal


Składniki

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. W osobnej misce mikserem ucieramy margarynę z cukrem, aromatem cytrynowym i dwiema łyżkami spirytusu, do masy stopniowo dodajemy żółtka.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Do masy z margaryny i jajek dodajemy na przemian ubite białka i obie przesiane mąki z dodatkiem proszku do pieczenia.
  5. Masę ucieramy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  6. Specjalną foremkę do gotowania babki smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę na babkę. Formę zamykamy.
Składniki

Gotowanie babki

Zamknięta formę z babką wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody powinien być na wysokości 3/4 formy do babki.

Przykrywamy i czekamy aż woda zacznie wrzeć, wtedy zmniejszamy ogień by woda nabrała jednakowej temperatury i gotujemy przez około 80 minut.

Ugotowaną babkę wyciągamy i otwieramy by ostygła. Po tym czasie odwracamy i wykładamy na talerz, można polać polewą czekoladową.Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią babkę.

Zdjęcia