Bananowe ciasto

Jeśli masz przejrzałe, bardzo miękkie banany a ich skórka brązowa, to zamiast wyrzucać, możesz wykorzystać je do zrobienia ciasta. Oczywiście można użyć żółtych bananów, aczkolwiek im bardziej brązowy banan - tym słodsze jest ciasto.

  • Autor: Nat
  • Liczba porcji: 10 person
  • Cena: około 8 zł
  • Ocena:
  • Czas wykonania: 70 min
  • Trudność:

Składniki

  • banan - 450 gram
  • margaryna do pieczenia - 50 gram
  • Cukier biały - 100 gram
  • mąka pszenna - 330 gram
  • Jaja - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
Dodaj składniki do listy zakupów
Przejdź do listy zakupów
Wartość energetyczna porcji:

ok 189.1 kcal

Akcesoria

piekarnik keksówka miska

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

piekarnik
Najtańszy: AMICA IN AMMB44E1GCM - Piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali
już od:
1675
ZOBACZ
keksówka
Najtańszy: Patisse Keksówka Z Powłoką Nieprzywieralną Silver -Top 9x6,5 Cm Srebrny (3627)
już od:
9.4
ZOBACZ
miska
Najtańszy: sagad Miska plastikowa MAŁA MIX KOLORÓW 0,4 l
już od:
2.99
ZOBACZ

Cena razem: 1687.39


Przygotowanie ciasta

  1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  2. Nagrzać piekarnik do 170°C.
  3. Keksówkę (forma do pieczenia o wymiarach 10x20 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
  4. W dużej misce rozdrobnić banany widelcem.
  5. Dodać do tego margarynę oraz jajo i wymieszać.
  6. Dodać resztę składników i połączyć przy użyciu widelca.
  7. Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez 1h.

Wartość energetyczna porcji to około 189.1 kcal

Wartość energetyczna porcji jest liczona automatycznie i podawana tylko informacyjnie, administracja nie bierze odpowiedzialności za błędne wyliczenia.

Kategorie przepisu
Ciasta i desery

Zdjęcia